Obiceiuri alimentare la romani

Adultii si, mai grav, copiii si adolescentii, sar peste mocul dejun, isi incep ziua cu o cafea si o tigara. Continua eventual cu un preparat de tip fast-food (sandwich, hamburger, hot dog), fara valoare nutritiva, dar explodand de calorii goale, in loc de apa beau bauturi tip Coca-Cola, sucuri industriale pline de E-uri si indulcitori chimici si pana seara tarziu nu mai mananca aproape nimic.

Seara, insa, compenseaza' totul cu alimente grele, indigeste si nehranitoare. Si iata cum trece o zi intreaga fara sa-si hraneasca organismul cu nutrientii de care are nevoie, ba mai mult, bietul organism a intrat in stare de avarie, incercand sa se curete de toate balasturile introduse benevol pe gura.

Este ca si cum ai pune masinii tale dragi cel mai prost ulei de motor existent pe piata. Masina, saracuta, merge ea ce merge, se poticneste, mai da motorul un rateu si la un moment dat… nu mai functioneaza!
Acest comportament duce inevitabil la obezitate si boala!

Parintele trebuie sa devina un exemplu pentru copilul sau. Educatia nutritionala, citirea etichetelor alimentelor si achizitionarea doar a alimentelor sanatoase sunt obligatorii.

Dupa unele date recente, in medie peste 300.000 de romani frecventeaza zilnic restaurantele de tip fast-food, iar numarul este in crestere.

Culmea este ca parintii sunt cei care isi duc copii la astfel de restaurante sau chiar organizeaza petreceri aniversare in astfel de locatii. De altfel, obezitatea infantila a devenit o problema de sanatate publica in Romania.

Am ajuns astfel, spre deosebire de stramosii nostri, sa mancam fara sa ne hranim.

 

Cum traiau bunicii nostri
Daca privim in urma cu doar jumatate de secol, constatam deosebiri radicale intre stilul de viata al bunicilor nostri si cel al omului modern, intotdeauna agitat, in criza de timp, stresat si focusat pe obtinerea confortului absolut.

Bunicii nostri aveau un stil de viata mai activ, erau mai rezistenti si mai sanatosi. Acest stil de viata se caracterizeaza in principal prin:

  • activitate fizica moderat-intensa (mergeau mai mult pe jos)
  • gandire pozitiva
  • acordau atentie orelor de masa si luau masa intr-un cadru linistit, concentrandu-se asupra acesteia
  • consumau alimente mai naturale, provenind din mai multe surse alimantere si mai putin prelucrate
  • isi preparau de regula hrana in casa si doar pentru o zi sau doua
  • nu foloseau aditivi alimentari, grasimi artificiale, indulcitori artificiali
  • uleiurile erau nerafinate, presate la rece
  • consumau mai putina carne si foarte putine preparate industriale din carne (mezeluri, carnati, pateuri), iar atunci cand foloseau, acestea erau preparate in gospodarie, in conditii mult diferite fata de cele actuale.
  • se ridicau de la masa cand inca le era foame, nu se ghiftuiau
  • miercurea si vinerea tineau post (nu consumau alimente de origine animala)
  • nu consumau dulciuri rafinate, produse de cofetarie, patiserie, decat la ocazii/sarbatori
  • nu existau lanturi de restanrante tip fast-food, deci tentatie ra mai mica
  • nu consumau bauturi racoritoare, energizante, ci doar apa de izvor
  • alimentele consumate nu aveau densitati calorice ridicate
  • portiile de mancare nu era gigantice
  • termenul de obezitate era aproape necunoscut (de altfel, obezitatea nu este cunoscuta in natura, numai omul modern si animalele domestice sufera de obezitate)

Sursa: Si noi ce mai mancam – Noua ordine alimentara', prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Foto: Dreamstime.
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dieta, nutritie, sport