Primele lui jucarii


5% dintre parinti nu acorda importanta activitatii de joc a copilului lor, atat in mediul rural, cat si in cel urban. Cartea pentru copii este prezenta in proportie de 17% in familiile cu copii sub un an, arata un studiu UNICEF.

Jucariile trebuie alese cu mare atentie. Nu luam de dragul de a lua. Ne orientam mai degraba spre jucariile care sa ii distreze si sa ii educe in acelasi timp, sa le dezvolte deprinderile, sa le perfectioneze achizitiile, sa le stimuleze imaginatia si sa ii inve­­­te sa se joace „de-a …. Pentru bebelusi, jucariile pot lipsi daca cel mic are de la nastere cumparaturile facute – zornaitori, caruselul muzical pentru patut, alte jucarele de prins si ros.

Copilul cu varsta peste un an este deja fan jucarii. Plusuri cu par scurt (sau fara), papusi de carpa sau cauciuc, animale din plastic (care sa nu deformeze prea mult realitatea) sau personaje de desene animate – sunt printre cele mai potrivite cadouri. Nepretuite la aceasta varsta sunt jocurile de constructie din plastic sau lemn (cuburi, lego, alte piese cu forme geometrice, colorate si usor de curatat), jocurile de potrivit pe forme si dimensiuni (puzzle mare, jocuri cu piese de incastrat), masinutele mari in care copilul poate intra, seturile interactive cu muzica, sunete si lumini, carti cartonate cu animale, legume si fructe, carti de povesti (povestile sa fie foarte scurte, maximum o fraza pe pagina), carti speciale pentru dezvoltarea simtului tactil, casete video si audio pentru varsta lor.

Daca in familie exista copii de varste diferite, vom incerca, pe cat posibil, sa nu speriem copiii mai mici cu jucariile celor mai mari. Da, nu este folosit gresit cuvantul „speriem, pentru ca un copil sub trei ani poate fi ingrozit de miscarile aparent autonome ale unei masinute care lumineaza, canta, claxoneaza, ale unui trenulet care scoate tot felul de sunete, ale unei papusi care plange sau rade (uneori sunt chiar sinistre sunetele papusilor cu baterii), ale unei maimute care se da peste cap sau ale unei broscute care topaie.

Daca cel mic trebuie sa asiste la demonstratiile jucariilor celui mare, e bine sa o faca din bratele parintilor, unde se va simti in siguranta. Iar daca, prin minune, este atras de aceste jucarii, vom avea grija sa nu i le dam, deoarece fie le poate strica, fie isi poate face rau inghitind parti din acestea. Ambalajele cadourilor vor merge repede la cos, deoarece sunt periculoase.

Text: Cristiana Haica; Foto: HEPTA

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltare