Alimentatie sanatosa

Sa pape tot din farfurie!
Ba nu! In primul rand, pentru ca s-a demonstrat ca noi, mamele, tindem sa supraalimentam copilul. Nestiind exact motivele pentru care bebelusul plange, noi credem invariabil ca lacrimi­le sunt din cauza senzatiei de foame. Pentru ca este destul de greu de estimat la inceput, atunci cand alaptezi, daca s-a saturat.

Adevarul e ca bebelusul plange mai degraba tocmai din cauza faptului ca il doare stomacul, pentru ca la fiecare ora i se vara sanul sau biberonul pe gat, si laptele de la masa trecuta nu a apucat sa se digere. Asa ca, estimati realist portiile – un copil mic nu are nevoie de tot atata hrana ca un adult – si nu fortati copilul sa pape tot.

O mare grija?
Daca te intrebi daca cel mic ma­nanca suficient de variat – acesta este deja un prim indiciu ca nu…
Marea tentatie a parintilor care au serbat prima aniversare a ­co­pilului este sa-i dea acestuia acelasi meniu ca al adultilor, dar nevoile nutritionale ale copilului sunt mult diferite de ale noastre.

O prima masura de luat ar fi tinerea unui jurnal cu meniul celui mic si cantitatile pe care le-a mancat – vei putea face ajustarile mai usor, odata ce ai totul notat. Apoi o re­gula relativ simpla, care-ti vine in ajutor, ar fi sa-i incluzi in meniu toate culorile (sub supravegherea si indicatiile pediatrului, desigur).

Fiecare culoare a unui anumit ali­ment vorbeste despre proprie­tatile si calitatile lui nutritionale si curative. Fructele si legumele portocalii sunt bogate in antioxidanti, cele cu frunze si legume verzi sunt pline de fier si tot asa.

Albastrul este culoarea care ne atrage cel mai pu­tin la un aliment. Totusi, nu ocoliti fructele si legu­mele albastre!

Limitati dulciurile!
Dulciurile industriale nu au ce cauta in meniul unui copil mic. Cu cat veti amana introducerea dulciurilor in meniu, cu atat veti avea mai putine probleme.

Fiti si­guri ca toti cei care sunt in preajma copilului va inteleg motivatia, pastrati-va rabdarea cand trebuie sa-i explicati propriei mame ca nu, nu vreti sa pedepsiti copilul, doar sa ii mentineti starea de sanatate, sa-l feriti de carii si de calorii goale din punct de vedere nutritional.

Foto: Shutterstock.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie