Remedii naturiste pentru copii

Nu mai vrei să-l îndopi cu medicamente, dar cum se apropie sezonul rece, cum cel mic începe cu răcelile, durerile de urechi și tusea. Uite cum să folosești remedii naturiste, pentru a trata cele mai frecvent întâlnite probleme de sănătate la copii.

Dureri de urechi

Inflamaţiile urechii sunt afecţiuni comune la copiii cu vârsta sub cinci ani, şi sunt cauzate de bacterii, virusuri sau micoze, care pot irita canalul urechii.

Dacă îl doare urechea:

– Încearcă să-i pui în zona urechii o sticlă cu apă fierbinte, învelită într-un prosop sau un săculeţ cu sare încălzită. Căldura poate ameliora durerea.

– Uleiul esenţial de busuioc are proprietăţi analgezice, antiinflamatoare şi antimicrobiene, fiind mai eficient în tratarea otitelor acute la copii decât antibioticele! Medicii naturopați recomandă să pui o picătură de ulei cald de busuioc în ureche. Sau să folosești planta ca atare, în inhalaţii (2 linguriţe rase ceai de busuioc la o cană cu apă) cu efecte foarte bune împotriva infecţiei rinofaringiene, care poate însoţi otita medie acută.

– Administrează-i multe lichide şi sucuri naturale proaspete şi un preparat pentru creşterea imunităţii. Propolisul are acţiune antimicotică, bactericidă şi bacteriostatică. Dacă simptomele nu se ameliorează în 24 de ore, adresează-te medicului.

 

Tuse

De cele mai multe ori, tusea apare o dată cu răceala şi gripa, dar există şi cazuri când o tuse uscată poate însoţi un guturai, o infecţie a sinusurilor, urechii sau gâtului, în timp ce tusea productivă poate fi declanşată de o alergie.

Dacă tuşeşte:

– Dă-i să bea cald din plante (tei, muşeţel) cu suc de lămâie, îndulcit cu miere, care are proprietăţi bacteriostatice.

– Prepară-i un medicament propriu contra tusei: 25g de frunze de cimbru, peste care torni o cană de apă clocotită. Când se mai răceşte, amestecă-l cu ½ lingură de miere de albine.

Gastroenterita

Este o afecţiune foarte răspândită la bebeluşi şi copiii mici. De obicei cauzată de un virus şi cunoscută mai ales sub denumirea de diaree acută, reprezintă o inflamaţie de natură infecţioasă a stomacului şi intestinelor. Se manifestă prin diaree eventual cu vărsături şi poate dispărea spontan, după o perioadă de regim alimentar.

Dacă are diaree:

–         Hidratează-l. E important să bea cât mai multe lichide pentru a înlocui fluidele pierdute prin diaree.

–         Dă-i mâncare de regim, compusă din supă, orez fiert, pâine prăjită, dar numai după ce simptomele au încetat timp de câteva ore.

–         Administrează-i preventiv, dar şi ca tratament, un preparat cu probiotice, care reface flora intestinală şi echilibrul bacteriilor „bune' din intestin.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau