Cariera si apoi copii sau copii si apoi cariera?

Exista insa si unele femei care au copii dupa terminarea liceului sau a facultatii si abia apoi se gandesc la cariera. Mai sunt si multe tinere din mediul rural, dar si din mediul urban, cu scoala putina si mijloace de existenta foarte modeste care, de obicei, dau nastere unor copii nedoriti, fara sa se gandeasca la faptul ca nu au cu ce-i creste.

Sau tinere din mediul rural pentru care facultatea este un vis si care, dupa terminarea gimnaziului sau a scolii profesionale, se casatoresc si devin imediat mame.

Exigentele tot mai crescute la serviciu, lipsa unei locuinte, teama de a pierde locul de munca le tin pe femei departe de maternitate.

Traditie si modernitate
Si in privinta mentalitatilor, femeia de la oras are alte opinii cand se pune problema de a naste un copil inainte de 25 de ani sau dupa 25-30 de ani.

Sociologul Cristina Leovaridis: „Ritmul accelerat al vietii din marile orase, accesul la informatie, absenta unei comunitati care sa constranga persoana sa se supuna traditiilor sunt factori care le determina pe femeile de la oras sa refuze maternitatea in prima tinerete.

Oricum, sociologii sunt de acord ca in familia romaneasca are loc, latent, o trecere de la familia axata pe copii – specifica societatii traditionale, in care oamenii se casatoreau ca sa aduca pe lume urmasi, iar copiii reprezentau axul central al vietii familiale – la familia axata pe adulti, in care cuplul sot-sotie este centrul de greutate in jurul caruia graviteaza totul.

Inainte, la tara, se intalneau foarte rar cupluri fara copii, iar sotii erau compatimiti cand nu puteau sa aiba mostenitori si dezaprobati cand nu-i doreau.

Dar acum, si la sat, adultii incep sa traiasca mai mult pentru ei si nu se mai gandesc doar la descendenti. Iar daca decid sa aiba copii se opresc la unul-doi.

Cu cariera si copil, dar singura
In Romania, modelul familial predominant e inca familia formata din sot, sotie si copil/copii. Dar in ultima vreme se constata un fenomen interesant: unele femei de cariera, independente financiar, chiar si necasatorite, decid sa devina mame dupa 35 de ani.

Sociologul Cristina Leovaridis spune insa ca ele formeaza macar o uniune consensuala cu tatal copilului, fiind rare cazurile in care decid, din proprie initiativa, sa traiasca si sa-si creasca singure copilul.

In alte tari
Si tarile occidentale, unde natalitatea e scazuta, se confrunta cu un accentuat fenomen de imbatranire a populatiei.

Tinerii opteaza pentru familii fara descendenti, 10-20% din populatia adulta casatorita reprezinta familii fara copii. Iar ponderea cea mai ridicata a familiilor fara copii se intalneste in cuplurile din mediul urban si in cele in care sotia e foarte implicata in profesie.

In 2024, varsta medie la nastere va fi de 29-30 de ani. Cum si in materie de demografie Romania urmeaza modelul vestic, este de asteptat ca tendinta de a pune cariera inaintea copiilor sa se accentueze.

De exemplu, conform datelor furnizate de Cristina Leovaridis, in Romania anului 2002, varsta medie a mamei pentru toate nasterile era de 26 de ani, in timp ce in majoritatea statelor UE aceasta s-a situat, in 2000, intre 28,2 ani (Austria) si 30,7 ani (Spania).

Semnificativ e faptul ca tarile UE inregistrau valori ale varstei medii a mamei la nastere de 26-27 de ani in 1980, iar dupa 20 de ani s-a consemnat o crestere de cel putin trei ani. Ceea ce inseamna ca in 2024, si la noi, varsta medie a mamei la nastere ar putea ajunge la 29-30 de ani.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii