Cariera si apoi copii sau copii si apoi cariera?

Cariera este prioritara sau nu?

Argumente pro Argumente contra
1. Poti sa-i asiguri viitorului copil un nivel de trai cel putin decent. – Ai sentimentul ca esti o persoana realizata profesional si independenta financiar

2. Esti un parinte matur, te simti responsabila si constienta de acest moment din viata ta si iti vei da tot interesul pentru educatia copilului.

3. Daca ai propriile tale venituri, nu depinzi de partenerul tau, iar daca apar probleme, iti va fi mai usor sa te descurci singura.

1.Riscul fiziologic de a concepe mai greu sau deloc dupa trecerea pragului celor 30 de ani.

2. Pot aparea unele complicatii in ceea ce priveste sanatatea mamei si a copilului, mai ales daca mama a depasit varsta de 35 de ani. Intr-un astfel de caz, nasterea unui copil cu sindromul Down (mongoloism) nu este exclusa.

3. Diferentele prea mari de varsta dintre parinti si copil pot duce mai tarziu la numeroase divergente de opinii, cauzate de diferentele de mentalitati intre generatii.

Cand nu ai copii, nu simti cum trec anii
Astazi, romancele pun profesia inaintea copiilor, iar datele statistice reflecta noua tendinta. Pe de o parte, fertilitatea a scazut dramatic (in special la tinerele cu varste intre 15 si 29 de ani, unde scaderea a fost de aproape 30% intre cele doua recensaminte ale populatiei, din 1992 si 2002).

 Pe de alta parte, numarul femeilor cu varste intre 30 si 34 ani care au devenit mamici a crescut (de la 31,1% in 1992 la 38,3% in 2002). Cresterea in sine nu e spectaculoasa, insa arata ca femeile se orienteaza catre o viata de familie cu un singur copil (maximum doi) numai dupa ce s-au realizat profesional.

Miruna D. are 34 de ani si a lucrat in presa inca din facultate. A inceput la o agentie de stiri si dupa circa zece ani tot acolo si-a incheiat cariera jurnalistica.

Marea schimbare de dupa anii ‘90 a prins-o chiar in facultate. „In primele luni din 1990 a fost o explozie de ziare, reviste, publicatii. Citeam cu o aviditate de nedescris. Atunci mi s-a deschis apetitul pentru presa si mi-am incercat norocul la o agentie de stiri, spune ea.

A inceput ca redactor si, treptat, a ajuns unul dintre ziaristii de baza ai agentiei. „Nici n-am simtit cand au trecut anii… Ca ziarist, zilnic, trebuie sa faci fata altor provocari si nu prea aveam timp sa ma gandesc la viata personala. Deplasarile in tara si in strainatate, seminariile, conferintele imi umpleau viata.

Uneori eram nevoita sa lucrez de dimineata pana seara. Se apropia de pragul celor 30 de ani. S-a casatorit si imediat a conceput-o pe Irina. Dupa nasterea fetitei nu s-a mai intors in agentie.

Isi facuse o cariera in jurnalismul de agentie si tot ceea ce ar mai fi putut obtine ar fi fost o functie de conducere. Insa nu i-ar fi placut sa renunte la munca de teren si din acest motiv a decis sa-si deschida o mica firma de PR.

Opinia psihologului
Cauta solutii pentru a fi implinita si profesional, si ca femeie. Potrivit cercetarilor, ceasul biologic al femeii „bate cu incepere de la 28 de ani.

Si aceasta are de ales intre doua variante: ori devine mama ori isi cauta un psiholog bun. „Intre implinirea prin profesie si cea prin maternitate, femeia de azi strabate un drum complicat si are de facut o alegere grea, considera psihologul Carmen Demi.

Opinia medicului
Ideal e sa ai copii dupa 20 de ani, riscant – dupa 35 de ani. Varsta ideala pentru a avea un copil este dupa 20 de ani, sustine dr. Monica Dunarintu, medic primar obstetrica-ginecologie la Clinica Marie Stopes International Bucuresti.

Corpul femeii e pregatit pentru sarcina, ciclurile menstruale fiind regulate si cu ovulatie, in majoritatea lor. Din punct de vedere medical, aparatul genital nu are nici o patologie. Prin urmare, fibra musculara uterina e foarte elastica, evolutia sarcinii nu ridica probleme, iar travaliul va fi optim.

La aceasta varsta, o sarcina se poate termina cu o nastere pe cale normala. La 30-35 de ani, fertilitatea incepe sa scada (ovulele imbatranesc si fertilizeaza mai greu) si intervine patologia locala a aparatului genital.

Uterul poate fi fibros sau cu fibroame. Nu se mai destinde, si fatul nu poate sa creasca pana la noua luni. Femeia trebuie sa faca tratamente hormonale pentru a mentine sarcina. In plus, dupa 35 de ani, creste riscul nasterii unui copil cu sindromul Down (mongoloism), motiv pentru care ginecologii recomanda efectuarea testelor genetice (teste ale sangelui, dar si amniocenteza).

Dupa 40 de ani, sarcina implica riscuri serioase. Mama trebuie sa manance moderat, ca sa nu ia prea mult in greutate si sa devina predispusa la boli asociate sarcinii, cum ar fi hipertensiune arteriala, diabet gestational.

Incidenta avortului spontan e foarte mare, in special intre a 8-a si a 10-a saptamana, cand se pierd aproape 33% dintre sarcini. Fibrele musculare uterine nu se mai destind, iar o nastere naturala poate duce chiar la ruperea partilor moi ale aparatului genital.

De aceea, nasterea prin cezariana devine obligatorie. Si, foarte important, pericolul de a naste un copil cu malformatii e mai mare dupa 40 de ani.

Potrivit statisticilor, riscul de a aduce pe lume un copil cu sindromul Down creste cu varsta: la 28 de ani este estimat la una din 2.000 de sarcini, la 38 de ani – una din 500, la 40 de ani – una din 100 (dupa aceasta varsta procentajul creste si mai mult). De aceea, in strainatate, testele genetice se fac gratuit dupa 35 de ani; in Romania sunt prohibitive, din pricina costurilor mari.

Text: Monica Dragomir; Foto: Shutterstock.
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii