Copiii cu greutate: jos kilogramele!

Cat mai mult sport
Inscrie-l la un program special de gimnastica, pentru ca, daca are deja probleme de sanatate, din cauza greutatii nu poate practica orice sport.

Este posibil sa nu slabeasca chiar daca face gimnastica de 3 ori pe saptamana, cate 50 de minute, dar vei vedea la urmatoarele analize ca presiunea sangelui si concentratia de lipide s-au imbunatatit.

Schimba abordarea si culege rezultatele
Multe dintre strategiile folosite in cazul adultilor obezi au fost aplicate in ultimii ani si copiilor. O automonitorizare si o inregistrare a fiecarui aliment consumat, dar si contorizarea minutelor de exercitii fizice, micsorarea portiilor de mancare, limitarea timpului alocat mesei, folosirea de recompense s-au dovedit masuri care functioneaza si in cazul copiilor mai mici de 7 ani (de monitorizare s-au ocupat mamicile).

Accentul se pune mai nou pe comunicarea dintre parinte si copil si in aceasta privinta. Comportamentul tipic al unui copil supraponderal este sa se retraga si sa-si construiasca un sistem de autoprotectie, care duce la izolarea fata de parinti si prieteni. Urmatorul pas este depresia, din care copilul iese doar cu ajutor specializat.

Cateva masuri
Primul pas in prevenirea obezitatii il poate face mama, alegand sa alapteze nou-nascutul. Studiile demonstreaza ca riscul de obezitate e mult mai scazut la copiii hraniti natural, fata de cei hraniti cu biberonul.

Cand copilul creste si merge la gradinita, lasati instructiuni precise despre ce are voie sa manance. Nu-l obisnuiti cu dulciurile prea devreme. E o tentatie careia orice copil ii rezista cu greu.

O dieta foarte verde

  • Infometarea nu este o solutie in cazul unui copil obez, la fel cum nici pentru un adult nu ar trebui sa fie. Legumele, fructele, cerealele integrale pot satura un copil cu nevoi alimentare crescute. Grasimile si dulciurile trebuie sa dispara sau sa fie consumate ocazional si in canitati mici.
  • Introduceti in meniu alimente cu mai multe fibre. – Interziceti sucurile dulci si acidulate si stabiliti o ora limita pentru masa de seara – in mod normal, nu mai tarziu de 20.
  • Anuntati toata familia ca ati inceput „cruciada antikilograme si rugati bunicile sa inlocuiasca prajiturile cu un dulce dietetic.
  • Puneti-i in pachetul pentru gradinita fructe si legume proaspete, ca sa reziste tentatiei de a cere unui coleg din cornul lui.

Parerea specialistului
„Obezitatea aparuta in copilarie se prelungeste de cele mai multe ori in perioada adulta si este foarte greu de tratat. Exercitiul fizic, miscarea se considera mai importante in faza de mentinere, dupa ce s-a scazut in greutate, stiut fiind ca excesul de greutate poate limita mult efortul.' Valorile medii ale taliei si greutatii la copii (cu mici diferente, in functie de sex) sunt urmatoarele:

  • 3 ani: T= 96 cm, G =15 kg
  • 4 ani: T=102 cm, G =16,5 kg
  • 5 ani: T=109 cm, G =19 kg
  • 6 ani: T=115 cm, G = 21 kg
  • 7 ani: T=120 cm, G = 23 kg
  • La 14 ani, copiii au, in medie, 160 cm si 50 kg.

 

Consultant: dr. Nicoleta Mindrescu, medic primar specialist diabet, nutritie, boli metabolice
Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate