De ce este atat de agresiv?

Factori de risc
Baietii manifesta mai frecvent forme de comportament agresiv direct. Printre factorii de risc vinovati' se numara:

  • complicatii in timpul sarcinii sau la nastere, care au drept consecinte tulburari functionale neurofiziologice ale sistemului nervos central,
  • control insuficient al impulsurilor si control deficitar al emotiilor,
  • inteligenta deficitara,
  • lipsa empatiei,
  • reguli familiale inexistente sau nerespectate de membrii familiei,
  • dezinteres din partea parintilor, mai ales a tatalui…

Forme de manifestare
Bebelusul – Dupa sase luni, bebelusii pot manifesta o furie directionata. Ei nu vor sa supere neaparat pe cineva, manifestarea furiei la ei este o emotie similara agresivitatii. Baietii sunt mai labili emotional decat fetele.

Copilaria mica (pana la trei ani) – Mai ales in jurul varstei de doi ani apar izbucniri de furie si agresivitate impotriva adultilor sau copiilor de aceeasi varsta; de retinut ca tot atunci apar si conflicte, mai ales intre copiii de acelasi sex. Asadar, atentie!

Prescolarul si scolarul mic – Poti observa ca baietii manifesta, in general, agresivitate fizica, iar fetele mai mult verbala. Aceasta este varsta la care agresivitatea este cel mai putin inhibata, si se manifesta in special prin forme deschise (lovituri, batai).

Adolescenta – Comportamentul agresiv este sever, putand duce la raniri foarte grave; la aceasta varsta, copiii participa la acte agresive colective, indreptate impotriva celor de aceeasi varsta, a parintilor, profesorilor.

Agresivitatea nu inseamna curaj, ci dimpotriva: frica, stima de sine scazuta, incapacitatea de a gasi alte surse de exprimare. Pentru agresivitate nu exista scuze, pentru ca suntem ceea ce facem.

Metode:
Discutii cu parintii si cadrele didactice
Prin discutiile cu profesorii si parintii se obtin informatii relevante legate de factorii declansatori si de mentinere a agresivitatii – parintii au tendinta de a nega aceste probleme, in timp ce profesorii prezinta problemele ca fiind dramatice si fara solutie.

Cele mai importante lucruri urmarite de psiholog la interviul (realizat la domiciliu) cu parintii sunt interactiunile dintre parinti, mediul familial,conditiile de viata. De la cadreledidactice se obtin informatii legate de dinamica agresivitatii copilului.

Discutiile cu copilul
Discutiile cu copilul sunt si ele deosebit de importante, avand ca scop stabilirea intentiilor sale, a reactiilor emotionale, a rutinei in comportament, a felului in care aceasta este legata de comportamentul agresiv.

Este foarte importanta observarea sistematica a comportamentului copilului si notarea acestor observatii (exista fise de monitorizare specifice), pentru obtinerea de indicii concrete despre conditiile declansatoare ale comportamentului agresiv si formele de interactiune tipice ale copilului.

Punctele slabe si evitarea batailor
Fie ca e vorba de trafic aglomerat sau varsarea laptelui pe covor, fiecare dintre noi are puncte slabe', care ne pot declansa starea de enervare.

Daca stim ce il irita pe copil, la ce stimuli devine agresiv, putem sa lucram cu el tinand cont de acestia sau il putem pregati pentru situatiile care il vor pune la grea incercare.

Fiti foarte atenti cum va exteriorizati propriile sentimente de furie in fata copiilor, pentru ca ei vad si invata de la voi. Pedeapsa fizica pentru copil este o umilire si o degradare inutila si intotdeauna nociva!

Reactiile celorlalti
Agresivitatea afecteaza orice forma de contact social, copilul agresiv este respins de cei de aceeasi varsta si este izolat social.

Ca urmare, copilul agresiv va avea un dublu esec – nici nu se integreaza in grup si nici nu face fata solicitarilor scolare.

Ignorarea comportamentului agresiv de catre familie agraveaza foarte mult situatia copilului in mediul social, deoarece acest tip de comportament nu se remite de la sine, fara interventie terapeutica, ci dezvolta noi probleme de interactiune, care vor duce la mentinerea si dezvoltarea fenomenelor agresive.

Text: Cristiana Haica; Foto: 123rf.com. 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau