Disciplina la toate varstele

65% dintre copiii de varsta scolara din intreaga lume au fost agresati verbal sau fizic, de cele mai multe ori in propria familie, se arata intr-un studiu pe tema violentei, dat publicitatii de catre UNICEF.


Plans de rasfat sau pe bune?

Mi-e foame. Plansul incepe cu scancete si creste repede in intensitate, cu niste pauze de liniste, ca sa fie sigur ca ai priceput mesajul. Daca nu te prezinti cu mancarea, plange din ce in ce mai tare.

Mi-e rau. Daca e bolnav, plansul e mai degraba un vaiet sau un scancet pierit, si daca il doare rau ceva, plange (mai degraba tipa) prelungit si in rafale.

Vreau atentie. Plansul incepe cu un scancet de chemare, care e repetat de mai multe ori, incetisor. Devine insistent cand nu i se raspunde. Daca li se acorda atentie dupa fiecare scancet, bebelusii se pot transforma in mici tirani. Mi-e somn. Copilul plange constant, la aceeasi intensitate si nu se opreste nici atuncicand il iei in brate.

Pentru bebelusi

Chiar si bebelusii pot fi invatati sa fie dis-ciplinati. Intre 7 si 10 luni, cand sunt deja activi si incep sa umble, trebuie sa stabilesti limite de siguranta. Sa le spui ca nu au voie si sa-i indepartezi de locurile periculoase, si apoi sa le distragi atentia. Vei sti ca un bebelus a inteles, atunci cand se uita la tine mai lung, cu o privire usor vinovata (desi nu intelege conceptul de „vina, ochii lui il pot exprima).

Fiti pregatiti!
Inainte de a pleca de acasa, faceti un mic instructaj. Explicati-i ce reguli trebuie sa respecte si intrebati-l daca, dupa parerea lui, poate face asta. Daca iesiti la restaurant, alegeti un loc fara pretentii si galagios. Cand va avea o iesire, nu va fi remarcata. Nu-l supraestimati: o ora intr-un supermarket e prea mult pentru un copil mic. Nu mai puteti emite pretentii sa fie cuminte.

Ce poti face
Orice parinte a avut de trecut macar o data proba crizei de nervi in public: in magazin, in autobuz, la restaurant sau in parc. De ce fac asta? Pentru ca simt nevoia sa castige macar o batalie, daca nu lupta pentru putere, iar in public, parintii sunt mai vulnerabili. Degeaba tipati la el in toiul istericalelor. Mai bine este sa preveniti criza si sa nu-l lasati sa se plictiseasca.

4 reguli de aur: parintii si disciplina:

DA NU DA NU
Alegeti bataliile! Inevitabil, copiii gresesc, dar, daca veti dori sa-i corectati la fiecare pas, veti obtine in final niste mici soldatei, fara pic de personalitate si creativitate. In niciun caz, nu renuntati! Nu trebuie sa va „dresati' copilul, dar nici sa renuntati la a-i impune reguli, doar fiindca va e mai comod si vreti sa evitati conflictele. Trebuie sa judecati fiecare lucru in raport cu varsta si abilitatile pe care copilul le are atunci. Sa pedepsesti un bebelus fiindca s-a murdarit ar fi de-a dreptul stupid. Inconsecventa se plateste! Daca ati stabilit anumite reguli, nu faceti prea multe exceptii de la ele. Altfel, de ce le-ati mai stabilit? Rugati si bunicii sa va respecte deciziile.

Consultant: Cristiana Haica, Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Educatie