Diversificarea alimentatiei

Un scaunel inalt
Singurul echipament „special de care ai nevoie este scaunul inalt, special pentru „sedintele de hranire… Acest scaunel il va ajuta pe copil sa-si formeze obiceiuri sanatoase pe viitor.

El se va invata astfel sa fie concentrat la ce mananca. Atentie: nu aseza scaunelul in fata televizorului, pentru ca cel mic sa se uite la TV, uitand ce mananca si des­chizand gurita ca un automat.

La fel, pentru a-i forma obiceiuri sanatoase, in niciun caz nu alerga dupa copil prin toata casa ca sa-i mai dai inca un dumicat, pentru ca micutul s-a plictisit sa stea asezat. Imagineaza-ti, prin­tre altele, cum ar arata o banana calcata si lipita de covor…

Ce nu are voie in primul an

  • Miere – la copiii sub un an acest aliment poate cauza botulism, o boala care poate duce la paralizie.
  • Fructe de mare: este recunoscut ca sunt niste alergeni foarte puternici, e mai bine sa le eviti la inceput.
  • Laptele de vaca – desi pare ciudat, poate functiona ca un alergen pentru copiii mai mici de un an.
  • Alimente tari sau taiate bucati mari: nu-i da felii de portocala sau imbu­caturi mari, se poate ineca cu ele.
  • Branza cu mucegai trebuie evitata si atentie la oua, care sunt, de asemenea, potential alergene.
  • Sucurile din comert, in special cele care contin acid citric. La fel, sucul de portocale este prea acid pentru bebelus.

Pentru a-i da prima masa solida, alege o ora la care stii sau observi ca bebelusul e flamand.

Cate putin
S-ar putea ca bebelusul tau sa nu manance prea mult la in­ce­put, adica imediat ce i-ai introdus hrana solida in alimentatie. Da-i timp sa se obisnu­ias­ca cu noul gust si nu te speria daca mananca doar doua-trei lingurite.

Unii bebelusi au nevoie de un pic de practica: adica sa stea cu mancarea solida in gurita si s-o inmoaie bine cu saliva inainte de a o inghiti.

Cum anume trebuie sa procedez atunci cand il hranesc, ca sa am mai mult succes si sa il ajut sa manance bine?
1. Cerealele, in primul rand orezul, diluate cu lapte si facute ca o pasta, pot fi intoduse primele, deoarece nu contin gluten si sunt cel mai putin alergenice. La inceput, introdu doua lingurite de cereale pe zi.

2. Copilul nu pare interesat de hrana solida?
Lasa-l un pic inainte de a-i baga lingurita in gura: are astfel ocazia sa miroasa alimentele. Pentru a-l atrage, amesteca cerea­lele cu lapte matern.

3.
Lingurita. Chiar daca evita lingurita si nu ii place sa fie hranit cu aceasta, nu pune cere­a­le in sticla lui cu lapte. Copi­lul trebuie sa asocieze hrana solida cu sta­tul in fundulet – asta, pana la viitorul aliment introdus.

4.
Oboseala. La inceput, cand ii vei da hrana solida doar o data pe zi, ai grija ca mo­mentul acestei mese sa fie bine ales: nu atunci cand e obosit sau bazait, pentru ca va asocia masa cu ceva neplacut.

Text: Alina Miron, Foto: shutterstock.com

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie