Diviziunea muncii in familie

Se mai poate face ceva?

Diviziunea muncii in familie nu este un dat pe vecie, ci este o problema de negociere. Depinde de modul in care punem problema pentru modificarea datelor existente, daca cerem cu ostilitate ajutorul sau discutam amical alternativele – angajam pe cineva, vine o ruda sa ne ajute, redistribuim intre noi treburile casnice? Sau nu le mai face niciunul si vedem ce se intampla?

Sunt sigura ca barbatul de care v-ati indragostit si l-ati ales pentru a va petrece viata alaturi de el va fi in stare sa colaboreze in a gasi cea mai buna alternativa pentru amandoi. Mai ales daca nu victimizezi, dandu-i senzatia ca il acuzi pentru lucrurile pe care tu singura ti le-ai asumat pana mai ieri. Fiindca sunt sigura ca el nu ti-a spus in prima zi de casnicie: „Draga, de azi, tu calci, speli, gatesti si ai grija de copii, iar eu citesc si ma uit la tv. Daca ar fi facut-o, probabil ca nu apucati a doua zi de casnicie impreuna. Si atunci, cum s-a ajuns aici?

De una singura

E irationala ideea ca trebuie sa fac totul singura in casa, caci eu fac cel mai bine lucru­rile, iar daca nu le fac e o ca­tas­trofa – asta atrage dispa­ritia iubirii sotului meu si spu­ne despre mine ca sunt o persoana care nu este in stare. Facand cat mai multe din treburile casnice ai, la inceput, un sentiment de superioritate, pentru ca ceilalti depind de tine, esti in prim plan… Fals!

O buna distributie a muncii

Intocmeste, impreuna cu sotul tau, o lista a prioritatilor (maxim zece) pentru fiecare dintre voi si a prioritatilor comune, precum si cat timp veti aloca din cele 24 de ore ale fiecarei zile pentru fiecare dintre ele.

Aveti grija ca pe liste sa fie pe locuri fruntase sanatatea (asigurarea ei si modul cum va propuneti sa o faceti), odihna si timpul pentru voi si pentru copil. Pe urmatoarele sase locuri puteti pune si celelalte lucruri: curatenia casei, spalatul rufelor, calcatul, gatitul, cumparaturile si ce o mai fi. Stabiliti care dintre acestea sase pot fi preluate pe rand de cate unul dintre voi sau de altcineva, astfel incat sa nu ocupe mai mult de o ora din zi.

Nu este indicat sa amanati treburile casnice pentru sfarsitul saptamanii – asta nu va face decat ca, in timp, sa acumulati amandoi frustrari. Weekendul este pentru odihna si distractie.

Nu stiu daca cine face mai mult trea­ba in casa este problema tensiunilor in cuplu, ci mai degraba, cine multumeste mai putin pentru ce face celalalt pentru el. Munca trebuie apreciata: si atunci iti vei dori sa continui!

Nu confunda…

  • Treburile casnice cu obligatiile personale; acestea sunt necesare si trebuie facute de cine are la un moment dat mai mult timp pentru ele, astfel incat sa nu se creeze un disconfort.
  • Ajutorul primit de la sot pentru treburile din casa cu dragostea lui. Rediscutati periodic felul si ritmul in care veti asigura acope­rirea tuturor muncilor de casa.
  • Treburile casnice cu indatoriri­le de sotie. Nu au lega­tura. Si veti afla acest lucru, insa, de multe ori, destul de tarziu, dupa ce ostilitatea si resentimentele deja s-au instalat.

Text: Cristiana Haica

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii