Cand vine Zana Dintisor?

Din punct de vedere medical, o gura frumoasa inseamna o masticatie eficienta, o digestie buna, o fonatie corecta, o respiratie proaspata, dar, mai ales, un zambet fericit pentru puiul tau.

Mai mari sau mai mici, mai drepti sau mai strambi, cariati sau sa­natosi, dintisorii sunt structuri dure, cu rol de taiere si macinare a hranei, cu rol in fonatie si in fizionomie.

Fara a face prea multa anatomie, trebuie sa stii ca un dinte este acoperit de smalt, sub care se afla dentina, tesutul dur situat atat la nivelul coroanei – partea ce se vede din dinte in cavitatea bucala, cat si la nivelul radacinii – partea ce fixeaza dintele in os.

Smaltul este foarte dur si protejeaza dintele, dar daca este fracturat sau atacat de carii, atunci boala poate ajunge la dentina si mai apoi la pulpa dintelui, tesutul moale ce se afla in centrul intregului dinte, ce este bogat inervat si vascularizat.

Cementul este stratul dur dentar ce acopera dintele la nivelul radacinii, iar ligamentele periodontale si osul alveolar reprezinta tesutul de sustinere a dintelui, ce mentin dintele pe loc, intr-o pozitie fixa.

Aceste ligamente sunt cele cu care avem de furca atunci cand un dintisor de lapte se incapataneaza sa nu cada, desi se poate misca. Daca aceasta este situatia, nu inventa tu stomatologia, ci du-ti copilul la medic.

Si gingia trebuie ingrijita!
O zona de o deosebita importanta este limita gingivala, locul unde gingia si dintele se intalnesc. Daca micutul tau nu isi perie bine dintisorii, resturile de mancare si bacteriile sau tartrul se depun pe aceasta zona, producand gingivite, adica inflamatii ale gingiei.

Acest tesut acopera osul de jur imprejurul dintilor. Spalatul pe dinti si cu­ra­tatul cu ata dentara mentin gingia sanatoasa. Imbolnavirea gingiei poate duce la imbolnavirea osului, poate dezgoli radacina dintelui, care va fi astfel expusa la carii. Si gingia trebuie ingrijita!

Gura copilului trebuie ingrijita inca inainte de aparitia dintilor, chiar din primele zile dupa nastere. Dupa fiecare masa curata gingiile si limba sugarului cu degetul infasurat in tifon ume­zit in apa distilata sau ser fiziologic, pentru a indeparta resturile de alimente. Astfel, micutul tau se va obisnui de mic sa fie curat in gura!

Principalele probleme ale dintisorilor la copii sunt cariile dentare, traumatismele dintilor, boala parodontala, imbolnavirile pulpare, mirosul neplacut al gurii si… frica de dentist.

Eruptia dintilor
Dintii temporari erup intre sase luni si trei ani, si toti parintii stiu ca nu e usor. E suficient sa constientizezi cata bataie de cap ti-a dat maseaua de minte, ca sa pricepi prin ce trece micutul tau.

Copiii sunt agitati, plangaciosi, isi pierd pofta de mancare, au insomnii, saliveaza excesiv, dar nu fac febra mai mare de 37,5°C (cresterea este semnul unei boli asociate).

Gingiile prezinta zone inflamate, dureroase, sau chiar o culoare anormala: albastrui, datorita sangerarii dinauntrul ei, sau purpuriu. Masajul bland al gingiei cu un tifon cu apa rece, cu o lingurita rece, obiecte de plastic ce pot fi usor curatate, sau cu un gel special pentru copii, cu efect anestezic, pot fi solutii.

Se mai pot folosi analgezice generale, precum panadolul, iar daca aceasta medi­catie nu are efect, se poate incerca cu un antiinflamator de tipul nurofenului.

Motive de ingrijorare
Cand copilului ii cresc dintisorii, exista cateva atitudini de evitat. Iata-le pe cele mai importante dintre acestea:

  • Nu pune alcool sau obiecte inghetate pe gingiile copilului, deoarece acestea provoaca leziuni!
  • Nu folosi ca tratament pentru durere aspirina la copii, deoarece poate provoca o afectare hepatica grava.
  • Nu folosi ca medicatie pentru durere altceva decat medicamentele recomandate de pediatru sau pedodont!
  • Nu da vina pe eruptia dintilor pentru afectiuni mai serioase, pe care le neglijezi.
  • O febra mare sau prelungita mai mult de doua zile, diaree, varsaturi, letargie, gat rosu sau nas care curge, disfonii, sunt semne ale altor afectiuni care trebuie tratate ca atare.
  • Roseata sau umflarea gingiilor cu prezenta puroiului, temperatura crescuta a zonei afectate sunt motive pentru care trebuie sa te adresezi pedodontului.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau