Decizia Ministerului Sănătății în privința vaccinării împotriva rujeolei, cu ROR

Ministerul Sănătăţii a anunțat noi măsuri în contextul epidemiei de rujeolă, după ce în 2016 au fost înregistrate 1.725 de cazuri şi şapte decese confirmate. Autoritățile susțin că vârsta de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR nu va mai fi de 1 an, e va fi coborâtă la nouă luni.

Ministerul Sănătății arată că măsurile au fost luate împreună cu experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ai Institutului Naţional de Sănătate Publică, ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Prima măsură din acest set este coborârea vârstei de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR de la 1 an la nouă luni. Decizia a fost luată pentru că principala caracteristică a actualei epidemii de rujeolă este că afectează şi copiii cu vârsta sub un an (rata incidenţei este de 68,8/100.000).

O altă măsură, venită la recomandarea experţilor OMS, este de a realiza cât mai repede recuperarea copiilor din grupa de vârstă sub cinci ani care nu au nicio doză de vaccin şi a copiilor din grupa de vârstă 5-9 ani care nu au două doze de vaccin ROR.

Citește și: Boala copilariei care face ravagii. Sunt inregistrate deja 6 decese

„Pentru punerea în practică a acestor măsuri, medicii de familie au început catagrafierea copiilor eligibili între nouă luni şi nouă ani complet nevaccinaţi cu ROR şi pe cei cu vârsta între cinci şi nouă ani care au o singura doză de vaccin. În plus, acolo unde este posibil, asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari au început deja convocarea copiilor la cabinete”, menţionează reprezentanţii MS:

Potrivit Ministerului Sănătăţii, stocurile de vaccin ROR sunt suficiente în acest moment, atât pentru vaccinările suplimentare, cât şi pentru cele la termen.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau