Lamaze – nasterea, o sarbatoare


Sunt convins ca multi dintre voi ati auzit cel putin o data pana acum despre Lamaze, poate intr-un film american sau poate ati citit intr-o revista si v-ati pus intrebarea „Ce este Lamaze? Sau „Cum functioneaza Lamaze? Sau „Cui ii este recomandat Lamaze?

Sarcina si nasterea sunt evenimente care produc transformari profunde in organismul unei femei. Felul in care este educata gravida sa faca fata acestei perioade marcheaza diferenta dintre o viitoare mamica fericita, fara probleme de sanatate si care se reface rapid dupa sarcina si nastere, si o femeie ce va trai tot restul vietii cu amintirea unor momente marcate de durerea specifica nasterii.

Nasterea a reprezentat de-a lungul timpului si in toate culturile un moment de sarbatoare si de fericire. Pornind de la aceasta idee, Lamaze International si-a stabilit ca misiune promovarea experientei nasterii ca fiind normala, naturala, sanatoasa si incununata de satisfactii atat pentru femei, cat si pentru familiile lor. Ideea cursurilor de educatie prenatala nu este recenta. In secolul 18, medicul englez Charles White scria o carte cu sfaturi pentru cei ce asista femeile gravide, cuprinzand si masuri de confort pentru nastere.

In 1944, un alt medic englez, Grantly Dick Read, publica volumul „Nasterea fara frica, in care isi sustinea ideea ca cea mai mare parte a temerilor femeilor gravide este generata de lipsa de cunoastere a fenomenului nasterii, iar educatia, relaxarea si exercitiile pot controla frica. Doctorul Fernand Lamaze a introdus pentru prima data in Franta, in anul 1959, conceptul de psihoprofilaxie pentru nastere si a dezvoltat o metoda de control a durerii din timpul travaliului.

Un an mai tarziu, Marjorie Karmel si Elisabeth Bing infiintau „Societatea americana de psihoprofilaxie in obstetrica, societate care ulterior isi va schimba numele in Lamaze International. Institutia a devenit astazi o organizatie cu renume, care numara peste 2500 de membri in peste 30 de tari, dintre care 95% se afla in SUA, Canada si Mexic. Cei mai multi dintre membrii ei sunt Educatori pentru Nastere Certificati Lamaze (ENCL), iar restul parinti, medici si moase.

Frecventeaza un curs Lamaze!
Daca esti o persoana care intelege importanta educatiei, ia-ti sotul sau sotia de mana si vino la un curs Lamaze, fiindca acum sunt disponibile si in Romania.
1. La ce sa te astepti? Cursul se organizeaza cu 6–12 cupluri si dureaza cel putin 12 ore, impartite in sedinte de doua ore pe saptamana. Timpul este suficient pentru a intelege, asimila si exersa metodele prezentate, pentru a purta discutii cu educatorul si cu celelalte cupluri.

2. Nu este genul de curs rigid, cu care te-ai obisnuit din scoala, ci din contra, accentul este pus pe interactivitate, invatare activa cu ajutorul unor imagini, filme, modele, jocuri etc.
3. Nu exista un examen de absolvire. Singurul si cel mai important examen este nasterea copilului tau, care trebuie sa ramana un eveniment fericit!

Intereseaza-te daca maternitatea unde urmeaza sa nasti organizeaza cursuri Lamaze. Vei avea posibilitatea sa inveti respiratia Lamaze si vei executa unele exercitii pregatitoare, menite sa te ajute sa ai o nastere fara probleme. Chiar si tatal va putea afla cum sa te ajute in timpul travaliului, daca ii este permis sa asiste.

Ce inveti la cursurile Lamaze?

  • Travaliul normal, nasterea normala si lauzia normala.
  • Pozitii care favorizeaza progresia normala a travaliului si a nasterii.
  • Tehnici de masaj care diminueaza durerea travaliului si faciliteaza relaxarea.
  • Masuri de confort – hidroterapie, utilizarea compreselor calde sau reci, folosirea presiunii.
  • Tehnici de relaxare indicate in timpul travaliului si dupa nastere.
  • Sustinerea in timpul travaliului – atat cea din partea partenerului cat si cea din partea profesionistului.
  • Tehnici de comunicare – cu partenerul si cu membrii echipei medicale.
  • Probleme ce pot sa apara in timpul travaliului si nasterii.
  • Informatii despre anestezie si despre procedurile medicale.
  • Alaptarea si primele zile de lauzie.
  • Stilul de viata sanatos pentru perioada de sarcina si pentru cea de lauzie.

Libertatea de miscare in timpul travaliului
Libertarea de miscare este importanta pentru a face nasterea mai usoara. Este cea mai eficienta cale de a folosi gravitatia in ajutorul coborarii fatului si pentru a creste diametrul pelvisului. Femeile care au aceasta libertate de miscare sunt capabile sa participe activ in timpul travaliului, accelerandu-l.

Schimbarea continua a pozitiei si diversele miscari invatate in timpul cursurilor Lamaze favorizeaza rotirea fatului si coborarea prin pelvis, protejand canalul de nastere. Nu exista nici un studiu care sa demonstreze beneficiile restrictionarii miscarii in timpul travaliului, in afara unor cazuri in care probleme de natura medicala ingreuneaza acest lucru.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Pregatire