Dermatita atopica – ce sa stii

Cate ceva despre tratament
Din pacate, in ciuda frecventei cazurilor, nu exista vreun test care sa diagnosticheze fara echivoc o dermatita atopica.

La punerea unui diagnostic diferential se tine cont de istoria familiei in privinta bolilor alergice, daca pacientul sufera de rinita alergica sau astm, daca a avut tulburari de somn si a fost expus la substante potential alergene.

Odata eczema aparuta si diagnosticul confirmat, tratamentul se concentreaza practic pe redu­cerea uscaciunii pielii si a iritatiilor.

Este obligatorie folosirea unei creme hidra­tante, care este mai eficienta daca se aplicala 5-10 minute dupa baie, iar unii medici recomanda o solutie conti­nand hialuronat de sodiu, care combate uscaciunea pielii.

Cele mai multe sapunuri care se gasesc in comert indeparteaza grasimile produse in mod natural de catre piele si care au rolul de barierade protectie. Se vor folosi produse de cura­tare fara sapun.

Fapt
In mod traditional, corticoizii sunt foarte eficienti in tratarea eczemelor. Printre dezavantajele folosirii acestor produse se numara insa aparitia vergeturilor si subtierea pielii, asa ca ele sunt contraindicate pentru fata sau alte locuri unde pielea este deja foarte subtire.

Ce implicatii mai poate avea boala
Cand un copil are dermatita atopica, afectiunea lui se reflecta asupra atmosferei din intreaga familie. Chiar daca nu este o boala care ii pune viata in pericol, frustrarile generate de senzatia continua de mancarime si agitatia continua a copilului, care se abtine cu greu sanu se scarpine, sunt un factor serios de tensiune in familie.

Distragerea copilului si asigu­rarea unor activitati amu­zante pentru el si care sa-l tina ocupat este o solutie, dar necesita un efort constant din partea pa­rin­tilor, care devin si ei din ce in ce mai tensionati.

In cazurile in care boala se manifesta in forma severa, copilul poate avea probleme in stabilirea unor relatii sociale.

Fapt
Apa termala, bogatain saruri minerale si oligoelemente – fier, zinc, calciu, cupru, magneziu – este unul dintre ingredientele cuprinse in gama de produse de ingrijire a pielii destinata persoanelor cu atopie.

Poate fi folosita si de catre copii, si de catre adulti. Se recomandaca tratamente externe – bai simple, timp de 20 de minute, dusuri, pulverizari. 

Ce ar mai trebui sa stiti

  • In unele cazuri eczemele se pot suprainfecta – cel mai adesea cu staphylococcus aureus si, ca atare, adminis­trarea unor antibiotice se impune.
     
  • O noua forma de tratament a pacientilor cu dermatitaato­picapresupune expunerea la ultraviolete pentru o perioadade 5-10 minute. In unele ca­zuri, terapia s-a dovedit efici­enta, dar in altele a constituit un factor agravant.
     
  • Nu exista un tratament per­fect, adica boala nu se vin­deca de fapt niciodata, doar este tinuta sub control. Chiar daca eczemele dispar la un moment dat, ele pot reaparea oricand in decursul vietii.
     
  • In trecut, se considera ca baia zilnica pentru cei suferinzi de dermatita atopica este contraindicata. Expertii nu mai au aceeasi parere astazi, dar interzic baile de lunga durata si fierbinti.

Ce se intampla in timpul sarcinii?

  • Unele dintre viitoarele mamici diagnosticate cu dermatita atopicaau observat ca simptomele li s-au ameliorat, altele s-a plans de inrautatirea lor.

    Nu exista studii conclu­dente care sa confirme ca sarcina este un factor de stres fizic sau emotional suplimentar in dermatita atopica.
     

  • In timpul sarcinii, medi­camentele care trateaza dermatita sunt administrate doar daca beneficiul pentru mama este mai mare decat riscul pentru fat.

    Nu existastudii specifice, dar se stie caglucocorticoizii puternici, folositi pe suprafete mari ale corpului pe o perioada indelungata, pot traversa placenta.
     

  • Nou-nascutii sau su­garii care au fost expusi la glucocorticoizi inainte de nastere sau in timpul alap­tarii trebuie monitorizati pentru supresia hormonilor adrenali si pituitari.

    Nu se stie dacaglucocorticoizii aplicati trec in laptele matern. O femeie care este insarcinatava vorbi cu medic despre tratament.
     

  • Exista anumite date conform carora evitarea anumitor tipuri de mancare in timpul alaptarii poate ajuta la prevenirea eczemei atopice. Alaptarea scade riscul de dezvoltare a eczemei si a alergiilor alimentare.

Foto: Dreamstime.
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate