„Jobul” de parinte

5. Cum il poti ajuta

Te temi sa nu se raneasca, asa ca il opresti de la a alerga, a topai, a se urca in copaci? Te-ai gandit vreodata ca nu poti sta tot timpul langa el sa il feresti de copii, de cazaturi, de lovituri? Poate ca ar fi mai bine sa il inveti sa aiba echilibru, sa se fereasca singur de ceea ce il poate rani, lasandu-l sa experimenteze si fuga, si sariturile, si imbranceala, si cazaturile. Si tu vei fi mereu in preaj­­ma sa il mangai.

Numai asa isi poate da seama pe propria piele ce inseamna sa te lovesti, sa te doara, si va invata ce trebuie sa faca pentru a evita aceste lucruri. Nu uita ce este cu ade­­varat important – nu sa il tii sub clopot de sticla, crezand ca va sta acolo toata viata lui, ci sa il inveti cum sa aiba grija de el insusi. Pentru ca, dupa ce va scapa de sub clopotul tau, va fi extrem de vulnerabil la pericole.

6. Este viata lui

Faci parte dintre parintii care se straduiesc din greu sa faca din copilul lor ceea ce au visat ei sa fie si nu au reusit? Sau sa faca din copil ceea ce au proiectat ei ca ar trebui sa fie acesta atunci cand va fi mare? Sper din tot sufletul ca nu.

Pentru ca, daca vrei sa modelezi copilul dupa visurile tale, pierzi din vedere cel mai important lucru legat de a avea si creste un copil, si anume ca acel copil nu a venit pe lume pentru tine, pentru voi, parintii, ci pentru el insusi. Nu a venit pe lume sa iti implineasca tie visurile, ci sa le implineasca pe ale lui – sa devina ceea ce doreste el sa devina, ceea ce poate el sa fie, ceea ce gandeste el singur ca e mai bine pentru el, chiar daca e un lucru gresit, din punctul tau de vedere.

Cu adevarat important este sa fii intotdeauna alaturi de copilul tau, ca un sustinator tacut a ceea ce vrea el insusi sa devina. Tu poti doar sa ii spui care este parerea ta despre alegerile sale. Sa faci tot posibilul sa il inveti sa aleaga ce este bun pentru el, sa faca diferenta intre bine si rau, sa isi stabileasca singur obiective pentru propria-i viata. Atat. Asta este tot ce poti face.

7. Sa aiba succes

Iti doresti sa ai un copil care sa aiba succes in viata? Ai inceput sa ii stimulezi spiri­tul de competitie comparan­du-l in perma­nenta cu altii, spunandu-i ca trebuie sa fie cel mai bun din grupul sau? Nu uita ca a compara copilul cu alti copii este o greseala fatala. Deoarece il antrenezi nu pentru succes, ci pentru o perpetua nefericire.

Compara-ti copilul cu el insusi, stimulandu-l sa fie mai bun decat el insusi, nu decat altii. Fiecare zi din viata lui sa treaca imbogatin­du-l cu ceva – o notiune noua, o abilitate in formare, o experienta frumoasa. Mai bine intreaba-l seara cu ce este el mai bun ca ieri, nu cu ce e mai bun decat altii.

8. Accepta ca este diferit

Ai visat, ca orice parinte, sa ai un copil genial, premiant, as la sporturi, sociabil si cu un comportament impecabil? E normal. Ai observat ca in cel putin unul dintre aceste domenii copilul tau este sub nivelul normal de dezvoltare? Se intampla.

Nu nega problema, pretinzand ca nu exista, continuand sa fortezi copilul sa fie conform standardelor tale. Nu te preface ca totul e normal. Accepta ca e diferit si porneste de la nivelul lui de performanta, incercand incet, cu rabdare, sa il ajuti sa dea cat mai mult din cat poate el sa faca. El nu e vinovat de problemele de dezvoltare pe care le-ar putea avea, asa ca nu il respinge ca si cum te-a dezamagit, ca si cum nu il mai vrei. El este tot copilul tau, si asa, mai putin inteligent, „mai incapabil de miscari, mai introvertit, sau cu probleme de comportament (agitat, neatent etc.).

Ce este cu adevarat important

  • Accepta-ti si iubeste-ti copilul neconditionat, indiferent daca greseste sau daca te dezamageste.
  • Nu te fixa obsesiv pe un singur palier al dezvoltarii copilului (fizic, emotional, motor, limbaj etc.), ignorandu-le pe celelalte, deoarece risti sa omiti adevaratele probleme de dezvoltare si sa treci de momentul in care acestea ar putea fi abordate si rezolvate fara urmari.
  • Cel mai important este sa fii tu, parintele, aproape de copilul tau, nu educatoarea, profesorii, invatatoarea, caci el de dragostea, aprecierea si atentia ta are nevoie.

Text: Cristiana Haica; Foto: HEPTA.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Educatie