Parinti la distanta

Faptul ca romanii pleaca sa castige mii de euro in afara nu este atat din „vina” saraciei (desi aceasta poate reprezenta un factor major in hotararea unora de a pleca), cat si a mentalitatilor. De ce putem face orice visand la acel El Dorado al strainatatii, dar aici nu putem face eforturi sa iesim la suprafata?

Sa fie lupta cu saracia mai grea in Romania? Desigur ca nu, fiecare va cauta afara cu totul altceva: unii – banii, altii – un sistem medical mai competitiv, altii – recunoasterea intr-un domeniu, iar cei mai multi – chiar lumea aceea utopica in care si-ar dori sa le creasca propriii copii.

Asadar, ca orice problema, si aceasta are ca solutie abordarea intr-o maniera constructiva. Evident ca cea mai buna solutie ar fi sa gandim pozitiv si sa facem tot posibilul pentru a ramane alaturi de copiii nostri, fara pauze indelungate, care i-ar putea traumatiza mai mult decat ne imaginam.

Dar daca cineva chiar crede cu tarie ca isi „distruge viata” daca nu pleaca, nu inseamna sa adune frustrari ramanand in continuare sclavul lucrurilor care il chinuiesc. In fond, nici un parinte chinuit, mereu morocanos sau nervos nu este de preferat pentru copii.

Pentru cei care chiar vor sa plece, o solutie ar fi sa invete din povestile de succes ale altor familii: exista si situatiile in care dramele copiilor au fost minimalizate pe cat posibil, iar schimbarea din viata de familie a fost depasita cu succes. Unii parinti s-au intors acasa mai bogati (sau, dimpotriva, la fel de saraci, dar devenind constienti ca le este mai bine aici), iar altii si-au luat copiii cu ei in scurt timp de la plecare.

Problemele copilului pot fi semnificativ reduse daca ai grija la persoanele cu care il lasi sau cum ii explici ce se
intampla (iar pentru asta cere neaparat sfatului unui psiholog). La fel, tine cont si de varsta copilui si, nu uita, mai ales, sa-l iei pe micut alaturi de tine (si sa reintregesti familia impreuna cu celalalt parinte) cat de repede se poate.

Uneori, o situatie de acest gen poate fi chiar folosita pentru a adanci legatura dintre copil si parinte – nu rare sunt cazurile in care atat copilul, cat si parintele realizeaza, dupa o despartire de cateva luni, cat de mult au nevoie unul de celalalt.

  • In prezent se estimeaza ca, dintr-o populatie de 22 milioane de locuitori, doua milioane de romani muncesc in strainatate; dupa aderare si ridicarea restrictiilor de viza, numarul lor creste constant.
  • Peste 100.000 de copii au fost abandonati pana acum de catre unul sau de ambii parinti, care au plecat sa munceasca in strainatate. Majoritatea copiilor raman in grija unor membri mai in varsta din familie, 30% sunt lasati la rude mai indepartate, iar circa 10% sunt lasati in orfelinatele de stat sau, pur si simplu, sa se descurce singuri.
  • Judetele cu cel mai mare numar de copii cu parinti plecati in strainatate erau, la jumatatea anului trecut, Suceava, Iasi, Neamt, cu cate 9.000, 11.000 si, respectiv, 13.000 cazuri.

Un semnal de alarma, o sansa pentru cei mici
Cei care pleaca ilegal sunt, adesea, cei mai inconstienti parinti. Oricum aventurieri din fire, visatori si maturizati tarziu, unii fug „in lume” tocmai ca sa evadeze cumva si sa „scape” de jugul pe care l-au generat saracia, alegerile lor gresite in viata, apoi copilul/copiii, care le-au impus noi obligatii.

Copiii lor sunt, oricum, ca si „abadonati” inca de cand s-au nascut. Rostul de a proteja acesti copii ar trebui sa revina altor programe sociale, si nu fenomenul migrarii dupa locuri de munca este cel vinovat de abandonul celor mici.

In fond, in anumite cazuri, plecarea unui astfel de parinte neglijent se poate dovedi, intr-un final, o solutie mai buna pentru cel mic, daca astfel i se iveste oportunitatea de a se integra intr-o familie in care sa i se ofere mai multa dragoste decat a avut pana atunci.

Initiative si programe
Guvernul a adoptat un program de protectie sociala pentru copiii cu parinti plecati: cu centre de consiliere si informare, pentru prevenirea si combaterea neglijarii copilului. Din pacate, cei care au mai multa nevoie de ajutor sunt copiii ai caror parinti nici nu declara ca i-au lasat acasa.

Legea prevede ca, daca amandoi parintii pleaca sa munceasca in strainatate, ei nu sunt lasati sa iasa din tara decat daca fac dovada ca cel mic ramane cu un tutore legal. Aceasta nu rezolva insa problema celor care pleaca sa munceasca „la negru” si, prin urmare, la granita declara ca pleaca doar in excursie.

Salvati Copiii se implica in aceasta problema, organizand dezbateri publice pe tema copiilor lasati acasa: „Cine imi creste copilul?”, „Efectele migratiei externe asupra copilului”. La aceste dezbateri participa atat parinti, elevi si asistenti sociali, cat si reprezentanti ai prefecturilor locale, Inspectoratului Scolar si ai DGASPC din primariile locale.

Text: Alina Miron, Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii