Primul an de gradinita

Pentru a acomoda copilul din timp

  • Putem face traseul casa-gradinita, gradinita-casa timp de o saptamana sau doua zilnic, in plimbare, pe perioada vacantei de vara, intrand eventual in curtea gradinitei pentru joaca.  
  • Facem ghiozdanelul ca pentru gradi, cu apa, sandvis, o carticica, un creion, o jucarie si plecam cu el dimineata in spate in parc, chiar daca nu folosim mai nimic din el acolo.  
  • Incercam sa ne facem prieteni din timp, in parc sau pe strada, dintre copiii care vor merge, la toamna, la aceeasi gradinita; este mult mai bine pentru copil sa-i recunoasca in grupa pe unii dintre tovarasii de joaca de asta-vara.

90% dintre copiii care frecventeaza gradi­ni­ta in mediul urban merg regulat la gra­dinita. La tara, peste 14% dintre copiii in­scrisi la gradi­nite nu au o frecventa corespunza­toare, conform UNICEF.

Ce facem cand incepe gradinita
1. Asigura-te ca v-ati cunoscut educatoarea si ca cel mic o agreeaza. Discutati cu ea, dar nu in fata copilului, principalele voastre temeri si spuneti cadrului didactic dificul­ta­tile pe care copilul vostru le are – legate de sanata­te, comportament, mani­festari emotionale, limbaj.

Sunt parinti care nu spun si arunca vina pe gradinita pentru capatarea acestor probleme, si chiar nu imi dau seama la ce le folo­ses­te neasumarea res­­pon­sabilitatii, ca doar ei stiu care este adevarul!

2. Fii constienta de proble­­­mele legate de separare (anxietatea de separare) pe care le are copilul si diferentiaza-le de cele pe care le ai tu si i le induci lui! Exista mame care creeaza inconstient pro­bleme de acomodare copilului, pentru ca ele au o problema cu despartirea de el.

3. Fii mandra/mandru de copilul tau, ca merge la gradinita, si spune asta tuturor, caci este cu ade­va­rat un pas foarte important in maturizarea lui. Asa, si cel mic va intelege ca nu este dus acolo ca sa scapati de el.

Tebuie sa fim partenerii copilului nostru in aceasta noua aventura, asa ca ne putem preface ca invatam odata cu el lucruri importante pentru un bun start la gradi:

  • sa invatam sa ne ingrijim,
  • sa invatam sa ne incaltam, descaltam,
  • sa stim partile corpului,
  • sa facem diferenta stanga-dreapta,
  • sa stim numele parintilor si, eventual, adresa de acasa,
  • sa stim forme geometrice simple si culori,
  • sa urmam indicatii date,
  • sa avem rabdarea sa ascultam povesti si sa incercam sa le repovestim cu cuvintele noastre,
  • sa invatam sa tinem creionul si sa facem cercuri, linii si sa incercam sa coloram (chiar daca nu umplem spatiul).

Emotiile primei zile la gradi

  • Pregateste totul pentru prima zi cu o zi inainte – hainute, ghizdanel, flori – ca sa nu creezi agitatie in dimineata primei zile.
  • Orienteaza putin copilul in mediul de gradinita – stai, pe cat posibil, cateva minute alaturi de copil in clasa, in prima zi, sa isi recunoasca educatoarea, cei cativa copii pe care ii stie dinainte, arata-i toaleta, dulapiorul cu haine.
  • Daca este speriat si se agata de tine, nu il ridiculiza si nu il certa, ramai vesel si spune-i ca te vei intoarce repede sa il iei de la gradi la sfarsitul programului, apoi mergi la educatoare si discuta putin si cu ea.
  • Spune-i „la revedere – scurt si vesel. Reaminteste-i ca nu vei intarzia si vei veni sa il iei cand termina. Nu te mai intoarce sa vezi ce face dupa ce ti-ai luat la revedere si nu te strecura neobservat in hol sau la geam.

Cateva sugestii
Numai cine nu e parinte nu stie cat de stresat si de preocupat esti cand copilul tau incepe gradinita. Ca sa nu te zapacesti in ultimele zile, ai putea esalona activitatile pregatitoare pe mai mult timp inainte.

  1. Verifica starea de sanatate a copilului – vaccinarile, fa-i niste analize, ca sa verifici starea de sanatate din prezent.
  2. Incearca sa cunosti persoanele cele mai importante din gradinita si sa le vorbesti despre eventualele dificultati.
  3. Nu uita sa notezi in fisa de inscriere modul in care vei putea fi contactata in caz de urgenta si numere alternative.
  4. Incepe sa practici din timp anumite ru­tine (program) cu copilul: orar de lectii, orar de masa, orar de somn si trezire.
  5. Discuta cu un psiholog daca in familie se va petrece ceva special: divort, nasterea unui alt copil etc.
  6. Eticheteaza toate hainele si obiectele apartinand copilului si citeste bine re­gulamentul gradinitei.  

Text: Cristiana Haica; Foto: 123rf.com

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau