Antibioticele, un pericol?

Au existat atat de multe discutii aprinse in jurul antibioticelor, incat nici nu mai stii daca este bine sa urmezi un astfel de tratament.

Iti sarim in ajutor si iti oferim cele mai importante informatii legate de aceste medicamente.

Cea mai mare greseala pe care adultii o fac cand vine vorba despre antibiotice este sa creada ca acestea ar putea trata orice tip de infectie, de la o simpla raceala pana la cele mai grave forme de pneumonie.

Ceea ce nu se stie (sau, cel mai adesea, se ignora) este faptul ca antibioticele trateaza doar infectiile cauzate de bacterii, nu si pe cele produse de virusuri, paraziti sau ciuperci.

Astfel se explica de ce, in anumite cazuri, bolile se vindeca foarte usor cu antibiotice, in timp ce altele, dimpotriva, tind sa se agraveze imediat dupa inceperea tratamentului.

Nu putini sunt parintii care, din dorinta de a-si trata copilul bolnav cat mai repede, cumpara un antibiotic despre care au auzit ca „a facut minuni in cazul altor persoane, pentru ca apoi sa descopere ca, de fapt, organismul celui mic nu reactioneaza corespunzator la tratament.

Singurul in masura sa prescrie antibioticul potrivit este medicul pediatru.

Acesta va indica parintilor intervalul orar la care trebuie luate pastilele, precum si durata tratamentului.

Cu siguranta, ti s-a intamplat de multe ori sa uiti sa iei o pastila la momentul potrivit, insa cand vine vorba despre copii, atentia trebuie sa fie sporita. Efectele tratamentului sunt benefice doar atunci cand se respecta toate indicatiile date de medic.

Sunt numeroase exemple de copii care si-au revenit dupa doar o zi sau doua de tratament. Daca si copilului tau i se intampla asa, e bine sa stii ca toti medicii ii sfatuiesc pe parinti sa nu intrerupa tratamentul. Prin scur­tarea acestuia, misiunea antibioticului de a elimina toate bacteriile nu este indeplinita si apare riscul ca boala sa revina in scurt timp.

In momentul consultatiei, medicul pediatru va trebui sa aiba in vedere si posibilitatea aparitiei unor alergii la anumite substante care ar putea intra in compozitia vreunui anti­biotic. Predispusi la astfel de probleme sunt mai ales copiii sub un an, care pot dezvolta foarte usor alergii.

Multe dintre mamici au semnalat, pe forumurile de discutii, aceasta problema a alergiilor cauzate de antibiotice. De aceea, te sfa­tuim ca, in cazul in care bebelusul tau va urma un tratament cu antibiotice, sa fii foarte atenta la felul in care organis­mul lui reactioneaza.

Daca pielea se inroseste, apar bubite sau inflamatii ale pleoapelor, trebuie sa intrerupi medicatia si sa te adresezi imediat medicului pediatru. Acesta va hotari daca tratamentul va fi continuat si ce tip de antibiotic i se potriveste celui mic.

O analiza folositoare medicului este antibiograma. Aceasta este o tehnica de laborator care testeaza sensibilitatea bacteriilor la antibiotice si se foloseste in special in cazul unor infectii repetate si care nu au cedat dupa tratament.

Antibioticele…
Se numara, la ora actuala, printre cele mai prescrise medicamente ale medicinei moderne, dar si printre cele care starnesc cele mai mari controverse.

Medicii sunt de parere ca tratamentele cu antibiotice nu trebuie excluse, insa ii incurajeaza pe adulti sa fie la curent cu riscurile pe care acestea le presupun, in momentul in care sunt consumate „la discre­tie.

Spre exemplu, din cauza consumului haotic de antibiotice, multe tulpini de bacterii au devenit penicilino-rezistente (prin­tre cele mai utilizate antibiotice se numara penicilina, ampicilina, eritromicina), astfel ca acest medicament nu mai este atat de puternic ca in trecut.

Nu vreau sa iau pastile!
Luatul antibioticelor poate deveni o sarcina foarte grea cand avem de-a face cu un copil care refuza sa inghita pastile sau e prea mic sa o faca. Orice-ar fi, nu intrati in panica! Este momentul in care trebuie sa deveniti creative si sa-l pacaliti pe cel mic.

O gustare delicioasa in care sa puneti si pastila zdrobita sau o bautura racoritoare in care sa o dizolvati, iata doua dintre cele mai des intalnite modalitati de… pacalire. Atentie, insa! Daca vreti sa dizolvati pastila in sticluta din care bea apa, asigurati-va ca cel mic va bea toata apa.

Altfel, eforturile voastre sunt in zadar. Multi dintre cei mici au tendinta de a scuipa medicamentul. Repetati procedura… Daca la cateva minute dupa administrare a vomat medicamentul, mai lasati-l putin si incercati din nou. La a doua reactie de respingere, mergeti la pediatrul.

Text: Catalina Ioancea; Foto: Dreamstime
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate