Fereste-ti copilul de deficitul de fier. Cat de periculoasa este anemia

Adesea, deficitul de fier favorizeaza o absorbtie crescuta de plumb (care este un metal deosebit de toxic) in tractul gastro-intestinal, un aspect de care trebuie sa tina seama in special locuitorii din orasele industrializate, precum si cei ale caror case sunt amplasate in apropierea marilor intreprinderi, a aeroporturilor si autostrazilor.

O concentratie ridicata de plumb in organismul copilului influenteaza negativ activitatea rinichilor si a sistemului nervos.

… si actionam

Tinand seama de tipul anemiei si de rezultatele analizelor de sange, medicul va decide daca este cazul sa adaugi suplimente nutritive (fier, vitamine) sau doar sa modifici alimentatia celui mic.

Astfel, preparatele ce contin fier nu se recomanda in cazul in care nivelul hemoglobinei este de 10 g/dl si peste. Intr-o asemenea situatie, problema poate fi solutionata cu ajutorul alimentatiei rationale si prin respectarea unui regim de viata echilibrat.

Medicul pediatru va tine seama, in eforturile de inlaturare a anemiei, de mai multi factori. Nu este dificil sa administrezi un preparat medicamentos pe baza de fier, dar acest lucru nu va ajuta copilul daca nu ii vei asigura si alte conditii: o alimentatie echilibrata, cat mai multe plimbari in aer liber, evitarea suprasolicitarii, atat din punct de vedere fizic, cat si intelectual.

De asemenea, nu trebuie sa uiti de influenta pe care o are atmosfera din familie asupra dezvoltarii si sanatatii copilului. „Arma cea mai la indemana ramane, insa, regimul potrivit de alimentatie. Cu ajutorul unei diete sanatoase poti preveni si combate usor anemia cauzata de deficiente nutritionale.

Asadar, citeste in tabelul de mai jos cateva detalii despre alimentele potrivite si ce dieta trebuie sa abordezi pentru a asigura organismului copilului tau elementele nutritive necesare, adica fier, acid folic, vitamina B12.

Cat fier iti trebuie

  • copii intre 1 – 7 ani: 7 mg;
  • copii intre 7 – 9 ani: 8 mg;
  • copii intre 10 – 12 ani: 10 mg;
  • adolescenti intre 13 – 19 ani: 16 mg fetele si 13 mg baietii;
  • femei: 16 mg;
  • femei insarcinate: 20 mg, iar in al III-lea trimestru de sarcina necesarul zilnic se ridica pana la 30 mg;
  • barbati: 10 mg.

Fierul din alimentatie

O alimentatie echilibrata este esentiala pentru mentinerea unei cantitati suficiente de fier in organism, asa ca iata cateva dintre sursele cele mai importante ale acestuia.

Surse importante de fier sunt: carnea (vita, porc, pui, peste), organele (ficat, rinichi), plantele leguminoase (fasole, mazare, soia, linte), gris, hrisca, orz, fulgi de cereale, musli, paine graham, paine neagra sau intermediara. Fierul care provine din legume se asimileaza mult mai greu decat cel furnizat de carne.

Bogate in acid folic sunt spanacul, salata verde, broccoli, frunzele de patrunjel, cicoarea, toate soiurile de varza, ceapa, rosiile, plantele leguminoase, portocalele, bananele, painea graham si cea neagra, arpacasul, alunele si migdalele.

Pentru a favoriza absorbtia fierului din vegetale, da-i micutului sa manance la aceeasi masa alimente care contin vitamina C: macese, afine, capsuni, kiwi, citrice, varza alba, rosii, broccoli. Sau ii poti da sa bea, cu o ora inainte de mesele principale, un suc natural de portocale sau un pahar cu suc proaspat de mere.

Vitamina B12 se gaseste in carne, in laptele de vaca si in produsele pe baza de lapte (laptele de capra nu este un inlocuitor, deoarece contine o cantitate minima de vitamina B12).

Foto: Shutterstock.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau