Micii golanei: „Esti un prost!”

Nici n-a intrat bine la scoala, ca odorul tau a si invatat ceva: sa insulte pe toata lumea, inclusiv prietenii si familia.

Fata aia e urata cu spume; nu vezi, bai, dumbo, ce urechi ai? Daca nu stii sa dai in minge, stai acasa, pampalaule!'

Iti vine sa crezi ca vorbele astea ies din gura ingerasului tau de copil? Sase, sapte ani este varsta cu adevarat critica. Copilul tau cel politicos devine cel mai mare cusurgiu si critica pe toata lumea, in termeni destul de duri.

Nu trebuie sa intri in panica. Faptul ca spune toate aceste lucruri nu te face pe tine un parinte care nu ai stiut sa-l educi, si nici nu inseamna ca are un caracter urat. Este o faza normala pentru aceasta varsta – psihologii se refera la ea ca la etapa „limbajului de toaleta.

Daca te consoleaza cu ceva, este o faza trecatoare. Dar la fel de adevarat e ca nu poti sa-ti lasi odrasla sa jigneasca tot cartierul.

De ce fac asa?
Pe masura ce cresc, toti copiii invata cuvinte urate si incep chiar sa injure. Cu mult inainte de a sti ce inseamna, intuiesc ca sunt obraznice si, deci, interzise. Iar expresia socata de pe fata parintilor, care ii aud vorbind pentru prima oara asa, le confirma ca au avut dreptate.

Primul val de cuvinte urate este cel de la trei-patru ani, cand copiii intra pentru prima data in colectivitate, la gradinita.

La sase-sapte ani, lucrurile se repeta, in sensul ca un al doilea val de golanasi se naste. Dar ei vorbesc urat pentru ca acum incep sa-si formeze propriile opinii, de obicei, demontand lucrurile deja existente.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din 6 - 7 ani