Program de vaccinare

Trivaccinul
DTP, de la diftero-tetano-pertusis, este cunoscut si sub numele de trivaccin, pentru ca imunizeaza organismul fata de trei afec­tiuni distincte: difterie, tetanos, respectiv tuse con­vulsiva. DTP este vaccinul care trebuie repetat cel mai des, in comparatie cu alte vaccinuri – el se face de cinci ori: la 2 luni, la 4 luni, la 6 luni, la 12-15 luni si la 30-35 de luni.

Difteria e o boala infectioasa ce afecteaza nasul si gatul, cu efecte grave daca e ne­des­coperita la timp. Teta­nosul, o boala ce afecteaza maduva spinarii, este cu­nos­cut popular drept boa­la cuie­lor ruginite', dar nu e pro­vocat doar de rugina.

Orice zgarietura, chiar si superficiala, poate fi conta­minata cu pamant, care con­­tine spori de tetanos. Nu in ultimul rand, tusea con­vulsiva este o afectiune la fel de periculoasa, care poate duce la stop respirator.

SFAT
Pe langa vaccinurile gratuite (si obligatorii), mai exista asa-numitele vaccinuri optionale. Ele se platesc, ceea ce ii face pe multi parinti sa renunte. Totusi, vaccinuri precum cel impotriva hepatitei A sau pneumococului ar trebui facute.

Rujeola
Intre 9 si 11 luni, copiilor li se face gratuit vaccinul anti rujeolic, care se repeta la varsta de 7 ani. Rujeola (sau pojarelul) este o infec­tie virala care poate avea efecte grave asupra creie­rului, a ochilor, poate duce la pneumonie sau la infectii ale altor organe.

Semnele rujeolei sunt erup­tia cutanata, care apare mai intai pe burta si pe fata. Febra mare este un alt simptom. In caz ca nu a fost vaccinat cumva, co­pilul o poate contracta, dar vestea buna e ca boala odata depasita nu se mai face a doua oara.

Rubeola, oreionul
Acestea sunt doua tipuri de boli im­potriva carora sunt recomandate vac­cinuri… mai ales in functie de sexul copilului.
Fetele trebuie neaparat vaccinate impotriva rubeolei, iar baietii – a oreionului. Fetele sunt vaccinate pentru ca mai tarziu sa nu riste sa faca rubeola in timpul sarcinii, aceasta putand duce la probleme ale fatului.

Baietii care iau oreion prezinta risc mai mare de­cat fetele sa faca o inflama­tie a glandelor parotide, aflate de-o parte si de alta a ma­xi­­la­rului, in apropiere de urechi. Simptomele sunt putin vizibile, mai ales la copiii sub doi ani, ceea ce creste ris­cul ca boala sa se dezvolte si sa atace si alte parti ale organismului.

Efecte grave ale bolii pot fi meningita, infectii la nivelul pancreasului sau testicu­le­lor. Rubeola, rujeola si ore­ionul pot fi prevenite tot prin triplu vaccin: ROR.

Varicela
Un alt vaccin platit, pe care e bine sa i-l asiguri copilului tau. La noi, vaccinul antivaricela este optio­nal, dar in alte tari acesta este obligatoriu.

Infectiile cu diversi streptococi (cel pneumococic) sau boli precum varicela, hepatita A si gripa sunt afectiuni care adesea atrag recomandarea pediatrului de a mai face si aceste vaccinuri. In principiu, ele sunt recomanda­te in anumite pe­rioade ale anului, daca a fost vorba de o epi­de­mie sau in functie de sen­sibilitatea si istoricul personal al copilului.

Vaccinul antigripal este evitat de unii pa­rinti, insa la co­piii mai sen­­­sibili ­me­di­ca­men­­tele alternative chiar nu au efect. In plus, sugarii nu au voie produse apicole, asa ca atentie la recomandarile de tratamente imunizante natural' cu propolis sau miere!

In alte tari, acest virus a determinat deja includerea u­nui nou vaccin pe lista celor obligatorii. In Europa, vaccinul se face in trei re­prize: la 2, la 4 si la 6 luni. La noi, medicii il recoman­da doar de doua ori (primul se face pana la 5 luni).
Rota­vi­ru­­sul ­a­pa­­­re frec­vent in cazul su­ga­­ri­lor, iar toti copiii pana in 5 ani ne­vaccinati il contracteaza macar o data.
Rota­virusul provoaca diaree, varsaturi si febra, des­hi­dratare, pu­tand avea chiar urmari grave daca nu e detectat la timp. Bebe­lusul mic nu mai poate man­ca, iar un semnal de alarma este si scaderea lui in greutate.

Anu­al, se inre­gis­trea­za la nivel mondial 600.000 de decese din prici­na rotavirusului, asa ca vaccinul este de pus pe lista ta.

Cum actioneaza vaccinul
Un vaccin contine virusi morti, care, odata introdusi in corp, invata' organis­mul bebelusului tau cum sa reactioneze in caz ca are de-a face cu… virusii vii.

Programul National de Imunizare

  • La noi in tara, in cadrul acestui program sunt incluse 14 vaccinuri gratuite, care se fac pana la varsta de patru ani, precum si alte 6, tot gratuite, pentru perioada varstei scolare. Res­tul vaccinurilor se pot cum­para si face la orice policlinica cu plata.
     
  • In anumite situatii de criza, precum o epidemie, programul prevede, de ase­menea, imunizari gratuite.
     
  • Vaccinul antirabic, ce trebuie facut ori de cate ori copilul e muscat de un animal (chiar si daca animalul nu sufera de rabie) este, de asemenea, facut gratuit.

Text: Alina Miron; Foto: HEPTA.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate