Cand schimbi scutecul?

Cum ar trebui sa arate?
Scaunele celor mici nu seamana cu cele ale adultilor. In primul trimestru de viata acestea sunt foarte diferite, in functie de ali­mentatie.

Copiii hraniti la san vor avea scaune explozive, semi-legate, de culoare galbena, cu halou apos in jur. De regula, sunt insotite de colici abdominale, mai frecvente la copiii alimentati la san decat la cei cu alimentatie artificiala.
In cazul copiilor hraniti la san, mama ar trebui sa urmeze o dieta stricta.

Reguli de urmat
In timp, te vei familiariza cu schimbatul scutecului. Iar cel mic se va obisnui cu miscarile tale.

1. De cate ori este nevoie
In mod normal, scutecul se schimba dupa fiecare scaun, imediat dupa ce acesta devine umed sau imbibat.

2. Toaletarea zonei
Schimbatul este insotit de o toaletare a zonei, fie cu servetele umede, fie pur si simplu cu apa si sapun pentru copii, apoi cu crema speciala.

3. Alimentatia
Cand vrei sa introduci noi produse in alimentatie, ar fi bine sa faci acest lucru pe rand, pentru a vedea exact cum ii reactioneaza organismul la aceste alimente.

4. Pielea trebuie sa respire
Daca strangi scutecul foarte tare, aerisirea corespun­zatoare nu va mai putea fi realizata.

Constipatia
Este una dintre cele mai frecvente (si neplacute) probleme cu care se confrunta atat copiii, cat si parintii lor. Un fapt adesea ignorat este ca diagnosticul de constipatie nu este dat in functie de numarul scaunelor pe zi, ci de aspectul acestora (materii fecale tari, uscate si greu de eliminat). Asadar, in loc sa te alarmezi inutil, mai bine discuta, de la inceput, cu medicul pediatru al celui mic.

Cand apare?
Un copil poate suferi de constipatie in momentul in care parintii introduc in dieta un aliment nou, atunci cand cel mic consuma lapte de vaca in exces sau, dimpotriva, cand nu bea suficiente lichide.

Exista si cazuri in care plecarea intr-o excursie presupune schimbarea toa­letei, ceea ce nu este intotdeauna pe placul tuturor (la scoala, in colectivi­tate, se intampla la fel). In medicina se vorbeste adesea si despre consti­patie care nu cedeaza la tratament: constipatia cronica. Se intampla ca cel mic, odata trecut prin experienta unui scaun dureros, sa incerce sa se abtina.

Cum o poti evita?

  • Poti introduce in alimentatie produse bogate in fibre vegetale provenite din fructe, legume, cereale.
  • Este indicat sa-l incurajezi pe cel mic sa faca miscare cat mai multa si, astfel, sa consume cat mai multe lichide.
  • Te poti „juca cu cei mici, masandu-i: maseaza usor abdomenul copiilor sau asaza-i pe spate, cu coapsele flexate pe abdomen, rotind picioarele in sensul acelor de ceasornic.
  • Poti incerca o baie calda, care ajuta musculatura sa se relaxeze.
  • Cel mai important: adreseaza-te pediatrului.

Analize specifice: ce pot indica
Analiza ma­teriilor fecale este solicitata de catre pediatru atunci cand se presupune ca organismul celui mic ar avea anumiti paraziti sau bacterii. Scaunele mai pot indica prezenta a numeroase alte afectiuni ale tubului digestiv.

Se poate descoperi daca micutul tau sufera de alergii sau inflamatii (in cazul sugarilor, daca sunt alergici la proteinele din lapte) sau daca au loc sangerari de-a lungul tubului digestiv.

Proba se ia chiar aca­sa, urmand sa fie dusa la medic. Pentru ca aceasta sa nu fie contaminata, pe colacul de la baie sau de olita pui o punga de plastic. Imediat dupa colectare, te speli pe maini. Daca proba nu poate fi dusa imediat la medic, este indicat sa o tii in frigider.

Text: Catalina Ioancea, Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire