Dantura frumoasa inca din copilarie

Suplimentele de flour
Dintii permanenti isi incep mineralizarea in momentul nasterii, procesul incheindu-se in jurul varstei de 12 ani. Daca in acest interval copilul primeste suplimente de fluor, dintii nu se vor mai caria.

Metode de administrare
Generala
Fluorizarea apei potabile, laptelui, sarii de bucatarie sau administrarea de comprimate cu fluor. Programul complet incepe de la nasterea copilului si se continua zilnic, fara intrerupere, pana la varsta de 12 ani. Daca administrarea se face pe o perioada mai scurta, eficienta metodei scade foarte mult.

Locala
Aceasta se poate face de catre medicul stomatolog (fluorizare locala profesionala) ori de catre copil sau parinti, acasa, prin obisnuitele periaje dentare cu paste de dinti fluorurate sau prin clatiri cu solutii fluorurate.

Fluorizarea profesionala se face de doua-trei ori pe an si consta in aplicarea, timp de cateva minute, a unor geluri sau lacuri (cu gust si miros placut) pe suprafetele dintilor.

Pentru tratamentul de fluorizare e bine sa ceri sfatul unui stomatolog, care va recomanda schema de dozare in functie de greutatea copilului, concentratia fluorului din apa potabila si pasta de dinti folosita.

Recomandari pentru toata familia
Timpul si grija pe care le acorzi dintilor se regasesc in „calitatea zambetului si a sanatatii tale. Nu lasa durerile de dinti sa-ti strice fizionomia si buna dispozitie.

  • Perie-ti dintii temeinic, de cel putin doua ori pe zi.  
  • Dupa fiecare masa foloseste ata dentara (dental floss) – un accesoriu mai putin cunoscut si folosit la noi, care pare lipsit de importanta, dar care te poate scuti de probleme majore de sanatate mai tarziu.  
  • Foloseste apa de gura. Aceasta contine substante pe baza de fluor sau clorhexidina, care se lipeste de placa bacteriana si nu o lasa sa demineralizeze smaltul dintilor. Este recomandata mai ales persoanelor care sufera de parodontopatie (pierderea dintilor prin slabirea tesuturilor de sustinere).  
  • Mergi la dentist de cel putin doua ori pe an, chiar daca nu te doare nici un dinte si ai impresia ca dantura ta e sanatoasa tun. Medicul poate depista carii pe care tu nu le vezi si care se pot trata foarte usor in stadiul incipient.La tineri, cariile au o evolutie extrem de rapida si de cele mai multe ori pot fi aproape invizibile la suprafata, dar cu intindere mare in interiorul dintelui. In plus, dentistul iti poate face un periaj profesional si detartrare – operatii foarte utile pentru sanatatea dintilor.

Text: Mihaela Doina Radulescu; Foto: 123rf.com

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau