Drepturile gravidei si ale proaspetei mamici

Alaptarea
Daca alaptezi si ai ales sa te intorci la lucru, trebuie sa stii ca angajatorul este obligat sa iti acorde, in cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, pana cand copilul implineste varsta de un an.

Aceste pauze includ si timpul necesar deplasarii pana la locul in care se gaseste copilul. Daca doresti, la cererea ta, pauzele pentru alaptare vor fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului tau de munca cu doua ore zilnic.

Nu poti fi concediata!
Cel mai important lucru pe care trebuie sa il retii este ca angajatorul nu te poate concedia din motive care au legatura directa cu starea ta de graviditate, de lauzie sau cu faptul ca alaptezi.

De asemenea, nu te poate concedia nici in perioada in care te afli:

  • in concediu de risc maternal,
  • in concediu de maternitate,
  • in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani
  • in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 3 ani
  • in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani,
  • in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 18 ani.

Din pacate insa, aceasta interdictie in ceea ce priveste concedierea nu se aplica in cazul concedierii din motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Daca raporturile de munca au incetat din motive pe care le consideri legate de starea ta, ai dreptul sa contesti decizia angajatorului in instanta.

Actiunea in justitie este scutita de taxa judiciara de timbru si de timbru judiciar. De altfel, toate actiunile introduse la instanta competenta pe dreptul muncii sunt scutite de orice taxe judiciare.

Obligatiile angajatorului
Daca esti insarcinata, esti in perioada de lauzie sau alaptezi si mergi la serviciu, angajatorul tau are obligatia sa adopte toate masurile necesare, astfel incat sa previna expunerea ta la riscuri ce iti pot afecta sanatatea si securitatea.

Alte prevederi in favoarea ta
Codul Muncii modificat anul trecut aduce o prevedere noua, conform careia angajatorul este obligat sa te despagubeasca in situatia in care ai suferit un prejudiciu material sau moral din vina sa, pe perioada indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.

Angajatorul nu poate exercita nici un fel de discriminare, pe motive de rasa, religie, sex, orientari sexuale, handicapuri etc. Nu te poate obliga sa prestezi o munca sub calificarea ta, nu are dreptul sa te jigneasca si nici sa abuzeze de pozitia sa.

Daca tu consideri ca ti s-a adus vreun prejudiciu, din vina angajatorului, adu-i acest lucru la cunostinta, iar daca el refuza sa te despagubeasca, te poti adresa cu plangere instantei competente – tribunalul in circumscriptia caruia isi are sediul social angajatorul.

Cand semnezi un contract, fii atenta la fiecare prevedere continuta; e bine sa stii ca poti dobandi chiar mai multe drepturi decat cele obligatorii prevazute de lege. Sa nu fii niciodata de acord cu inregistrarea unui salariu cu mult mai mic in contract decat cel primit in mod real.

Avocat Dana Bulacu; Foto: Shutterstock.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sfaturi practice