Fertilizarea asistata medical, depasirea propriilor limite

Infertilitatea si tratamentele ei
Ce este
Un cuplu este infertil atunci cand nu poate concepe un copil dupa un an de coabitare, cu doua-trei raporturi sexuale pe saptamana, in care nu se foloseste nici o metoda contraceptiva. Daca sterilitatea este un fel de „sentinta finala, adica incapacitatea ireversibila de a avea copii, pentru infertilitate exista solutii si tratament.

Cauze Statisticile arata ca 10-15% dintre cuplurile aflate la varsta reproducerii au dificultati in conceperea unui copil. In 40% din cazuri, infertilitatea este atribuita femeii, printre cauze numarandu-se: afectiuni ale trompelor uterine (20%), lipsa ovulatiei (10-15%), leziuni de col uterin (5-10%).

Tot in 40% din cazuri, infertilitatea este atribuita barbatului, cauzele ei fiind: disfunctii sexuale, leziuni testiculare, factori de mediu, afectiuni precum diabetul zaharat, tuberculoza, bolile cronice, bolile cu transmitere sexuala.

In ciuda unor investigatii amanuntite, in 10-20% din cazuri nu se poate depista cu precizie cauza infertilitatii.

Tratament
Sansele de reusita ale femeilor sub 35 de ani care urmeaza un tratament contra infertilitatii sunt mult mai mari decat ale celor mai in varsta. De exemplu, rata de succes a fertilizarii in vitro (FIV) la femeile sub 35 de ani este de 35-40%.

Vestea buna este ca, daca depasesti 30 de ani, ai posibilitatea sa faci gemeni sau chiar tripleti! Aceasta sansa creste spre 40 de ani, datorita faptului ca ovarele tind sa elibereze mai mult de un ovul in timpul ovulatiei.

Metodele de fertilizare asistate medical depind de tipul de infertilitate diagnosticat:
1. Stimulare ovariana
In cazul tulburarilor de ovulatie, se incearca stimularea acestui proces prin inductori de ovulatie: clomiphen, bromcriptina, gonadotrofine hipofizare.

Eficienta acestora este apreciabila: 60-75% pentru clomiphen, 90% pentru gonadotrofine (dupa sase luni de tratament). Riscul de avort spontan este de 20-30%, iar cel de sarcina multipla este de 5% (clomiphen) si 20% (gonadotrofine).

2. Insamantare artificiala
Insamantarea se poate face cu sperma sotului sau a unui donor, dupa o testare prealabila a permeabilitatii tubare, si este sincronizata cu momentul ovulatiei.

Cel mai fidel test de ovulatie este ecografia cu sonda vaginala. Sperma de slaba calitate, cu anomalii de forma, motilitate si numar al spermatozoizilor reprezinta o indicatie pentru inseminarea artificiala.
Se folosesc mai multe metode de separare si imbunatatire a „populatiei de spermatozoizi care urmeaza a fi introdusi in uter.

3. Fertilizare in vitro
In acest caz, fecundarea se realizeaza in afara corpului mamei. Metoda consta in recoltarea unor ovule din corpul mamei, dupa o etapa prealabila de stimulare ovariana.

Femeia este tratata cu gonadotrofine pentru a produce foliculi ovarieni mari, care contin ovocite. Cand acestea ating un nivel optim de maturare (se evalueaza ecografic), sunt pusi in contact cu spermatozoizii partenerului, pregatiti in conditii speciale. Dupa doua-trei zile de incubare, are loc transferul embrionului din eprubeta in cavitatea uterina.

Problema cea mai serioasa a acestui procedeu o constituie incidenta mare de sarcini multiple si costul ridicat al procedurii.

Depasirea obstacolelor
Fertilizarea asistata medical este o depasire a propriilor limite – biologice sau mentale. Rolul medicilor este acela de a coordona corect un astfel de tratament, insa este important si echilibrul afectiv al partenerilor.

Diagnosticul de infertilitate si urmarea unei terapii adecvate este o sursa de stres, prin care trec cuplurile ce se confrunta cu aceasta problema. Vor aparea framantari, indoieli, care pot fi depasite numai impreuna.

Sfatul medicului
Aveti curaj, incredere si rabdare! Infertilitatea are mare impact psihologic, atat la nivel individual, cat si al cuplului. Problemele trebuie discutate si depasite impreuna de parteneri. Experienta unor cupluri cu probleme similare va poate fi de folos.

Sfaturile prietenilor, colegilor sau ale altor persoane care nu s-au confruntat cu aceasta problema sunt, de cele mai multe ori, eronate. Cand medicul va propune o anumita conduita terapeutica, intrebati care sunt riscurile si sansele de reusita, ca sa fiti pregatiti pentru esec sau complicatii. Cunoscand toate aspectele pe care le implica tratamentele de fertilizare, exista sansa expunerii la un stres mai mic. Si nu uita, infertilitatea nu este un verdict ireversibil!

Text: Mihaela Doina Radulescu; Foto: Bogdan Croitoru.

.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Fertilitate