Iarna se numara bronsitele

Prematurii au risc mai mare de complicatii
Faza critica a bolii, in care sugarul poate aparea grav bolnav, cu insuficienta respiratorie, se situeaza in primele 48 – 72 ore de la debutul tusei. Dupa perioada critica, apare ameliorarea rapida, iar recuperarea este completa in cateva zile, in cele mai multe cazuri.

Evolutia nefavorabila poate, totusi, surveni la mai putin de 1% dintre cazuri, mai ales la nou-nascuti, sugari mici si prematuri sau la cei care au o boala congenitala de cord sau una pulmonara cronicizata.

Bronsita in date:
1. Diferenta dintre bronsita si gripa? Bronsita se manifesta prin tuse si expectoratie, pe cand in cazul gripei, tusea este seaca, lacrimeaza ochii etc.

2. Frecventa reala a bronsitelor nu se cunoaste, deoarece multi bolnavi nu vin la medic sau sunt inregistrati cu alte diagnostice (viroze respiratorii, faringite si laringite acute).

3. Bronsitele sunt mai frecvente la copii din cauza deficitului de imunitate cauzat de alimentatia inadecvata. Copiii nu sunt alaptati suficient, consuma prea mult lapte praf, nu mananca produse de calitate.

Vaccinul si alimentatia previn imbolnavirea
Pentru prevenirea bronsitei, dar si pentru a se evita cronicizarea ei, medicii afirma ca trebuie mentinuta o alimentatie echilibrata (cu produse din toate grupele, de la fructe si legume pana la proteine de buna calitate).

In plus, ar trebui sa se evite expunerea la rece, iar inainte de venirea iernii, maxim pana in luna decembrie, trebuie facuta vaccinarea antigripala, in special la cei sensibili: copiii si varstnicii.

In general, complicatiile posibile ale bronsitelor sunt destul de rare si constau in aparitia bronhopneumoniei si a bronhopneumopatiei cronice obstructive (aceasta din urma doar la pacientii ce au depasit varsta de 40 ani).

Remedii naturale:
Ridiche neagra si varza alba pentru bronsite cronice
Pe langa afectarea bronhiilor, bronsitele cronice pot afecta si plamanii. Pentru tuse si raguseala se recomanda ceaiurile facute din ridiche neagra sau varza alba, ambele amestecate cu miere. Produsele naturiste nu inlocuiesc tratamentele medicale.

Suc de ridiche neagra cu miere
Ridichile trebuie date prin razatoare sau prin masina de tocat dupa ce au fost curatate de coaja. Stoarce ridichile, iar sucul rezultat pune-l intr-un vas emailat, amesteca-l cu miere (jumatate de pahar de suc de ridiche si jumatate de pahar de miere) si pastreaza-l la frigider.

Copiii trebuie sa consume intre una si doua lingurite, iar adultii, una – doua linguri de trei ori pe zi, pana cand tusea si raguseala dispar.

Suc din ceapa uscata
Se face din circa 100 g ceapa (bulb). Dupa ce a fost spalata, ceapa se marunteste, se da prin razatoare si prin masina de tocat. Se stoarce si se separa sucul. Se ia cate o lingurita, de trei ori pe zi, pana la ameliorarea bolii.

Suc de varza alba cu miere (ajuta la expectoratie)
Se face din varza proaspata care se curata de foile exterioare, se spala si se scurge de apa. Toaca mai intai varza cu cutitul, apoi da-o de doua ori prin masina de tocat si stecoar-o. In suc se adauga miere dupa gust. Se pastreaza la frigider, insa nu mai mult de 24 de ore. Pana la vindecarea bronsitei se recomanda cinci – sase linguri pe zi.

Inhalatii pe baza de plante
Inhalatiile de musetel, levantica si cimbru actioneaza asupra organismului prin fluidificarea secretiilor bronhice, ceea ce duce la usurarea expectoratiei. Ia parti egale din: musetel, levantica, cimbru, izma, rozmarin, frunze si ramuri tinere de pin de munte.

Din acest amestec, foloseste doua linguri la un litru de apa fierbinte, pe care-l pui intr-un vas smaltuit, cu gura larga. Persoana bolnava isi acopera capul cu un prosop si sta deasupra vasului, inhaland. Atata timp cat din bol ies aburi se aspira pe nas si pe gura, alternativ, timp de 20 – 30 minute. Se recomanda doua inhalatii pe zi, una dintre ele, inainte de culcare.

Text: Dr. Luminita Ivan; Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate