Nastere cu sau…fara dureri

Anestezia epidurala faciliteaza si dilatatia colului, in special la mamicile care au un col spastic (distocie de col), scurtand durata travaliului.

Riscurile anesteziei epidurale
Analgezia epidurala o face medicul anestezist si implica, printre altele, si riscul atingerii unui nerv. Mai exista riscul ca analgezia sa ascensioneze. Totusi, faptul ca efortul expulziv nu este perceput si necesita aplicarea unor manevre adjuvante ar putea constitui un dezavantaj. Tine insa si de abilitatea anestezistului. Daca nu se apreciaza corect de catre obstetrician conditiile de efectuare a anesteziei epidurale, pot aparea anumite probleme.

„Daca o aplici pe o suferinta cronica a fatului, aceasta poate fi usor agravata. Daca exista o disproportie fat-bazin, la limita risti sa nu sesizezi un sindrom de ruptura uterina. De aceea, monitorizarea trebuie sa fie precauta'- sustine dr. Daiana Druta. Nu uita ca manevra nu e gratuita, asa ca trebuie sa platesti trusa de analgezie epidurala si substanta respectiva. Preturile variaza de la 70 lei la 150 lei. Poti avea banii la tine si optezi in sala de nasteri pentru aceasta metoda sau daca ai discutat din vreme cu medicul obstetrician si acesta te-a asigurat ca iti este indicata aceasta anestezie, poti cumpara trusa de la farmacie inainte.

Prima metoda de relaxare si inspiratie profunda a fost introdusa de dr. Grandly Dick-Read, in anul 1993. Dr. Fernand Lamaze este inventatorul unor exercitii de respiratie menite sa ajute gravida sa treaca mai usor peste durerile nasterii. Chirurgul Michel Odent a sustinut utilizarea bazinelor cu apa pe timpul travaliului.

Impresiile mamicilor
Daca nu stii cum vei naste, ne-am gandit sa-ti impartasim cateva dintre impresiile post-nastere ale unor mamici curajoase.
Iata ce ne spune Ioana P., 31 ani, din Bucuresti: „Baietelul meu avea cca 4 500 kg (conform ecografiei 3D realizate cu cateva zile inainte de a naste) si cordonul ombilical infasurat in jurul gatului, asa incat doctorul mi-a recomandat sa fac operatie cezariana. Intrucat am vrut sa fiu constienta in momentul venirii pe lume a puiului meu, am optat pentru anestezia epidurala. A fost nevoie, totusi, s-o cumpar din farmacia spitalului, pentru ca medicul anestezist nu avea asa ceva… N-am simtit nici o durere, doar o usoara intepatura cand mi-a facut anestezia.'

Angela B., 26 ani, ne povesteste cum a venit pe lume fetita ei, Ramona. „Mi-am cumparat din timp trusa de anestezie epidurala, insa n-am mai ajuns s-o folosesc… Am avut un travaliu foarte scurt, asa incat cand am ajuns la spital aveam deja dilatatie de 7 cm. Din pacate, era prea tarziu sa-mi mai fac anestezie. Dar nu ma plang, am avut o nastere usoara si… rapida.' „Eu am nascut prin cezariana si am avut anestezie generala.' – ne marturiseste Adina C., 35 ani. „Mi-a fost foarte rau dupa ce a trecut efectul anesteziei.'

29% dintre nasterile din Romania sunt realizate prin operatie cezariana.

Dezavantaje si contraindicatii
1. Anestezia generala cu medicamente inhalante potente (de exemplu, isofluranul) poate produce depresia marcata atat a mamei, cat si a fatului, si de aceea nu se recomanda de rutina in timpul nasterii. Totusi, ea este frecvent metoda de electie in cazul unei operatii cezariene de urgenta, deoarece timpul scurs din momentul inceperii anesteziei pana la nastere este foarte scurt.
2. Nu e cazul sa optezi pentru anestezia epidurala: daca te-ai hotarat prea tarziu (un travaliu avansat), de pilda ai ajuns la dilatatia de sapte cm, nu mai are sens s-o aplici; daca ai probleme de coloana verterbala; daca suferi de hipotensiune, boli renale grave, suferinte cardio-pulmonare; daca suferi de depresie imuna sau infectii cutanate; daca ai peste 37 ani si prezinti diverse modificari ale bazinului; daca esti alergica la anestezicele locale.

Ce nu vrei sa afli
1. Incidentele care pot aparea in urma infiltrarii perineului sunt: interceptarea unui vas mare care sa determine o sangerare si infectia locala daca regulile de asepsie nu sunt respectate.
2. Anestezia generala intravenoasa in nasterea naturala nu se foloseste decat daca exista niste complicatii precum sangerarea semnificativa uterina care necesita efectuarea unui chiuretaj hemostatic, ruptura vaginala care necesita o relaxare foarte buna a pacientei, aparitia unui hematom perineal.

Text: Alexandra Manaila, Foto: Dreamstime..

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nastere