Pielea bebelusului – cum o aperi de frig

Singurul tratament este doar cel obisnuit, administrat la intervale mai mici – creme dermatologice care sa previna deshidratarea si, daca este cazul, preparate cortizonice, care se pot folosi pe perioade scurte.

Se recomanda pastrarea unei temperaturi medii in camera si o umiditate constanta.

Ce faci in casa
Principala problema: deshidratarea. Cum poti s-o combati'? In timpul baitei de seara, care nu trebuie sa dureze mai mult de zece minute, folosesti doar formule speciale, fara sapun si detergenti, care indeparteaza lipidele din bariera naturala de protectie a pielii.

Imediat dupa ce-l scoti din baie, aplica o crema hidratanta, care va retine apa in piele. Este bine sa fie cald in camera, dar nu sufocant. Un umidificator este o solutie excelenta pe timp de zi si noapte. Bebelusii si copiii mici trebuie imbracati potrivit.

Chiar din primele luni de viata, ei isi pot regla temperatura corpului suficient de bine.

Imbraca-l doar cu un strat in plus fata de hainele care iti asigura tie o stare de confort.

Multi parinti care stau in tricou in casa tin bebelusul in straturi de body-uri, pijamale si dresuri si se mira ca cel mic plange iritat ore in sir.

Cu bebelusul la plimbare
In timp ce tu te misti, bebelusul sta imobilizat in carucior – va simti frigul mult mai repede si mai tare decat tine. Cat stai afara, urmareste-i reactiile.

Cand devine agitat, iti comunica in felul lui ca ii e frig. Oricum, caruciorul ar trebui prevazut cu aparatoare speciala pentru iarna si/sau cu un minisac de dormit, termoizolant.

Este de preferat sa creezi un microclimat in interiorul caruciorului, prin folosirea unor invelisuri protectoare, decat sa infofolesti copilul in cinci pulovere groase si doua geci. Atentie la cap si la manute, sa fie bine acoperite!

Cand ii curge nasul
In timpul iernii, nu trece o saptamana fara ca cel mic sa-si traga nasul. Dupa ce indepartezi mucozitatile, folosind pompita in cazul bebelusilor, sau batiste de hartie, daca cel mare poate sufla nasul, foloseste o crema/lotiune grasa/hidratanta si calmanta.

Servetelele umede pot fi o solutie, daca nu contin prea mult parfum, care poate irita si el zona devenita deja prea sensibila. Evitati sa ajungeti in situatia in care pielea sa fie crapata, pentru ca vantul poarta cu sine multe bacterii si microbi, care pot suprainfecta zona.

Text: Dr. Amelia Dan; Foto: Pavel Losevsky/Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire