Tot ce trebuie sa stii despre vaccinuri

6. vaccinarea antimeningococica, inclusa in programele obligatorii ale unor tari europene ca Spania sau Anglia, cu forma conjugata a vaccinului C meningococic, nedisponibila in Romania. Imunizarea se poate face fara pericolul reactiilor adverse, la 2, 4 6 luni. In tara noastra este prezenta forma neconjugata a vaccinului si in aceasta situatie imunizarea se face fie in conditii de focar epidemic incepand cu varsta de 4 luni cu rapel dupa 2 ani, fie in context neepidemic incepand cu varsta de 2 ani, cu o singura doza de vaccin. Au indicatii de vaccinare aceleasi grupe de risc expuse la vaccinarea antipneumococica

7. vaccinarea antigripala, incepand cu varsta de 6 luni, o singura administrare anuala de vaccin, inaintea sezonului gripal (pentru Romania in luna octombrie-noiembrie).

8. vaccinarea impotriva cancerului de col uterin se poate face la fetite incepand cu varsta de 9 ani. Este bine ca acesta sa se faca la 16-26 ani, cand la tinerele fete care nu si-au inceput inca viata sexuala. Se fac trei doze de vaccin, a doua la 2 luni, a treia la 6 luni de la prima doza.

9. vaccinarea anti herpes 1 si 2, posibila acum si in Romania, eficace pentru cei care nu au facut niciodata herpes, sau pentru copiii ai caror parinti fac frecvent infectii acute herpetice

Toate informatiile privind vaccinarile optionale pot fi furnizate de medicul de familie, care de altfel efectueaza vaccinarile obligatorii pentru copilul pana la trei ani si are evidenta vaccinarilor pentru toti pacientii. Pot fi de asemena obtinute informatii de la medicul specialist in boli infectioase, sau alte specialitati medicale legate de patologia asupra careia actioneaza vaccinul.

Vaccinarea de urgenta include vaccinarea antirabica si antitetanica in cazul celor muscati de animale, sau antitetanica in cazul plagilor cu potential tetanigen, vaccinarea contactilor de rujeola in primele 5 zile de la contact. Aceste vaccinari se fac in spitalele de urgenta, spitalele de boli infectioase, sau centre speciale. Vaccinarea antitifoidica, antidizenterica, anti hepatita A in regiunile cu risc de epidemie (de exemplu dupa inundatii).

Vaccinarea celor care pleaca in calatorii. Calatoriile reprezinta ocazia administrarii unor vaccinuri noi sau efectuarii unor rapeluri, in functie de zona unde vrem sa plecam. In general trebuie sa ne prezentam la medic cu 3 luni inainte de a pleca intr-o calatorie, deoarece unele vaccinuri se administreaza in mai multe doze! Informatiile privind vaccinarile pot fi obtinute fie de la medicul de familie, fie de la un medic infectionist.

Astfel, se pot efectua vaccinari anti febra galbena, anti-pestoasa (anti ciuma), antiholerica, anti-hepatita A, antirabica, antitetanica etc. Vaccinarile pentru calatoriile in tari in care exista potentiale endemo-epidemice se practica in centre speciale.

Vaccinurile de interes profesional se administreaza in eventualitatea contactului cu anumiti agenti patogeni posibila in cazul anumitor profesii, de exemplu vaccinarea anti- leptospiroza, antirabica (rapelul se face la fiecare 5 ani), anticarbunoasa in sectorul zootehnic etc.

Vaccinarea la femeia gravida este un capitol aparte implica precautii legate de relatiile beneficiu-risc, avand in vedere prioritatea evolutiei normale a sarcinii. Astfel, sunt contraindicate vaccinurile cu vaccinuri vii atenuate.

In general este indicat sa treaca aproximativ 6 luni de la o vaccinare cu virus viu atenuat pana ca femeia sa ramana insarcinata. In rest, nu exista dovezi ca vaccinurile ar reprezenta un risc pentru dezvoltarea normala a fatului.

Exista un screening preconceptional pentru anumite boli transmisibile care pot fi prevenite prin vaccinare, cum ar fi rubeola sau hepatita A si B, deci o vizita la medicul de familie sau la ginecolog ar fi indicata cu 6 luni inainte de conceptie pentru o discutie prealabila, pentru a afla daca au fost facute vaccinari in ultima perioada de timp, ce indicatii sau contraindicatii de vaccinare exista.

In general, se recomanda vaccinul diftero-tetanic pentru femeile care nu au fost vaccinate in ultimii 10 ani, aceasta vaccinare se face in luna a 7-a de sarcina si vizeaza protectia fatului prin anticorpii luati de la mama, deoarece acesta va fi vaccinat abia in luna a doua de viata! Se mai recomanda vaccinarea antigripala cu virus gripal inactivat, posibila in orice trimestru de sarcina.

In rest, este posibila vaccinarea antihepatita A si B, numai daca exista risc crescut de expunere, la fel vaccinarea antimeningococica si antirabica. Alte vaccinuri se administreaza cu maxima precautie, in situatii de necesitate.

Atentie, nici un vaccin nu se autoadministreaza din proprie initiativa! Vaccinurile sunt o arma eficace de preventie si tratament tintit al unor boli, au enorm de multe beneficii, dar si riscuri, de aceea o corecta informare, dar si o buna comunicare cu medicul sunt necesare pentru mentinerea sanatatii fiecaruia dintre noi.

Text: Dr. Ioana Costa, medic specialist medicina de familie
Foto: 123rf.com

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau