Dieta curcubeu – superalimente pe culori

Asigură-i copilului tău mese sănătoase, pline de culoare! Roșu aprins, verde crud, galben strălucitor, violet purpuriu – aceste culori luminoase ale fructelor și legumelor nu ne încântă doar privirea, ci sunt adevărate surse de substanțe nutritive sănătoase. Roșiile, spanacul, portocalele și afinele sunt bogate în substanțe nutritive care pot reduce riscul bolilor de inimă și al cancerului.

În general, cu cât alimentul este mai colorat, cu atât este mai hrănitor (de exemplu, spanacul are o cotă mai mare de substanțe nutritive decât salata verde). E important să consumăm cât mai mult din toate aceste culori, pentru a ne asigura că obținem o alimentație echilibrată.

Roșu

rosii

Licopenul este un pigment natural, care oferă fructelor (cum ar fi roșiile, grepfrutul roșu/roz și pepenii roșii) culoarea pe care o au, fiind unul dintre cei mai puternici carotenoizi în lupta împotriva cancerului. Carotenoizii se găsesc și în morcovi, în legume de culoare verde-închis, în ardei roșii, cartofi dulci, piersici, caise (proaspete și uscate), mango, pepeni galbeni și papaya.

În mare parte, licopenul provine din roșii, fiind mai ușor absorbit de organism dacă roșiile sunt preparate cu un pic de ulei în mâncăruri, cum ar fi supa de roșii sau sosul de roșii pentru paste. Cu toate acestea, există și alte surse de licopen: pepenele roșu, guava și grepfrutul roșu/roz. Licopenul nu este produs de organism și trebuie asimilat din alimentație.

spanac

Verde

Alimentele verzi sunt bogate în vitaminele A, C (cu efect antioxidant) și E (care protejează celulele și cresc șansele unei vieți mai lungi și mai sănătoase. Legumele cu frunze verzi sunt, de asemenea, bogate în fier. Culoarea verde provine din clorofilă, care este modalitatea prin care planta transformă lumina solară în energie. Studiile au arătat că un consum regulat de broccoli reduce riscul de cancer, prin stimularea sistemului de apărare al organismului.

Portocaliu și galben

pepene galben

Fructele și legumele portocalii și galbene sunt bogate în betacaroten, o sursă naturală de vitamina A (care îmbunătățește vederea). Betacarotenul previne cancerul și întărește sistemul imunitar împotriva răcelilor și a gripei.

Citricele sunt surse de vitamina C, importantă pentru creștere, pentru o piele sănătoasă, vindecarea rănilor și îmbunătățirea absorbției de fier.

struguri

Violet și bleumarin

Fructele și legumele albastre și violet sunt bogate în vitamina C și antioxidanți (bioflavonoidele și acizii elagici), care ajută la creșterea imunității. Acidul elagic se găsește în mod special în struguri. Coaja strugurilor conține, de asemenea, o substanță care reduce nivelul colesterolului și previne acumularea grăsimilor în sânge.

Sfecla roșie este bogată în fier și magneziu. De asemenea, pigmentul antocianină are puternice proprietăți anticancerigene. Afinele sunt unele dintre fructele cele mai bogate în antioxidanți, datorită antocianinei.

conopida

Alb

Doar pentru că nu sunt colorate, nu înseamnă că nu sunt sănătoase: usturoiul, ceapa și prazul conțin organofosfați, care stimulează sistemul imunitar și luptă împotriva bolilor. Usturoiul este bogat în alicină, care este antibiotic și antiviral.

 

 

Superalimente pe culori:

[table id=6 /]

Sursa: Superalimente pentru sugari și copii, Annabel Karmel, Editura Corint


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nutritie