7 pacate in sarcina

Apar dificultati in a percepe si intelege conver­satia, tulburari de concentrare sau probleme de comportament. E usor sa eviti alcoolul daca la ince­putul sarcinii organismul tau nu-l suporta. Daca, in schimb, ten­tatia este mare, in­cearca sa o inlocuiesti cu o varian­ta nealcoolica a bauturii preferate sau, pur si simplu, gaseste alte moduri de a te relaxa.

94% dintre problemele aparute in timpul sarcinii ar fi putut fi evitate, daca mamicile detineau informatiile corecte, arata un studiu UNICEF.

Curele de slabire
Dupa primele luni de sarcina apar intrebarile inevitabile legate de numarul kilogramelor in plus. Imaginea din oglinda nu mai corespunde cu cea pe care ne do­rim s-o afisam in public, dar, totusi, perioada de graviditate nu este cel mai bun moment pentru a alege sa slabim. Intr-adevar, schimbarile fizice sunt majore, dar, in acelasi timp, sunt absolut normale pentru aceas­ta perioada.

Se spune ca femeile insarcinate nu trebuie sa manance pentru doi si, la po­­­lul opus, nu tre­buie sa se infometeze, doar pentru a arata bine.
Daca viitoarele mamici vor avea in vedere cateva elemente importante legate de dieta – echilibra­ta – pe care trebuie s-o adopte in aceasta peri­oada, lucrurile isi vor urma cursul lor firesc.

Dupa sar­cina, prin sport si o alimentatie potrivita, kilogramele in plus vor disparea, iar mamele preocupate de aspectul fizic vor reveni la silueta de dina­in­te de nastere.

Alimente interzise
In perioada sarcinii trebuie sa acorzi o atentie deosebita alimentatiei. Nu uita ca orice dereglare a organismului va fi resimtita de cel mic, drept urmare e bine sa stii ce sa mananci si ce sa eviti, tocmai pentru ca tu si bebelusul tau sa fiti in siguranta. Pe lista neagra a alimentelor sunt trecute produsele care ar putea fi contaminate cu listeria, asa cum sunt laptele crud, branza proaspata sau sucurile nepasteurizate.

Desi boala produsa de aceasta bacterie – listerioza – este rara, fe­meile insarcinate sunt mult mai pre­dispuse la aceasta boala fata de cei­lalti adulti. De ase­menea, este bine sa eviti orice fel de mancare care are in compozitia sa oua crude pentru ca acestea ar putea fi infectate cu salmonela.

Desi pestele contituie o sursa extraordinara de acizi Omega 3, necesari unei dezvoltari rapide a creierului si ve­derii copi­lului, unele specii sunt contaminate cu mercur, o neuroto­xina care poate cauza grave pro­bleme neurologice.

Din acest motiv, in cele noua luni de sarcina e bine sa te feresti sa consumi car­ne de rechin, peste-sabiuta, friptura de ton sau crab albastru. Poti alege, in schimb, somn sau pas­trav. Fereste-te si de in­dulcitorii artificiali, si de produ­sele care au in com­pozitia lor emulgatori sau colo­ranti artificiali.

50% dintre femei, in mediul urban, si 32% din cel rural au declarat ca si-au schimbat stilul de viata in timpul sarcinii. Aceste schimbari privesc in principal dieta, durata somnului si renuntarea la fumat.

Din ce in ce mai multe pro­bleme apar din cauza consu­mului de droguri inainte de si in perioada sarcinii. Canabi­sul, de exemplu, produce modificari celulare care determina malformatii la fat.

Medicamentele
Este bine ca orice medicamente sa fie luate doar la recomandarea me­di­cului specialist. Orice me­di­cament poate trece foarte usor prin placenta, influentand, astfel, dezvoltarea copilului.

Printre me­di­camentele care nu prezinta riscuri (daca sunt luate in doza recomandata de medic) se numa­ra paracetamolul, antibioticele (penicilina, eritromicina) sau in­sulina.

Atentie la aspirina – aceasta este foarte riscanta in ultimul trimestru de sarcina, de aceea ar fi bine sa o evitati. Asemanatoare este si reactia organismului la ibu­profen, acesta putand produce tulburari la fat, precum si o sar­cina sau un travaliu prelungit.

Treci cu bine de perioada sarcinii
Asa cum exista „pacate, tot asa exista si alternative de care ar fi bine sa tii cont in cele noua luni de sarcina. Nu uita de acidul folic atat ina­in­te de a ramane insarcinata (atunci cand iti planifici din timp sa ai un bebe­lus), cat si dupa, mai ales in pri­mele 12 sapta­mani de sar­ci­na, perioada in care se dezvolta coloana vertebrala.

Mananca sanatos si asigura-te ca ai parte de prote­ine si grasimi de tipul Omega 3, vi­tale pentru dezvolta­rea creierului. Fa exercitii fizice (mo­derate) care sa-ti asi­gure tonifierea musculaturii, ajutandu-te sa te intorci la forma fizica de dinainte de nastere.

Asigura-te ca te odihnesti su­ficient si incearca sa nu te stresezi. Fa-ti analize regulat si, nu in cele din urma, petrece cateva mi­nute pe zi vorbind cu bebelusul din bur­tica si masandu-ti, incet, abdomenul.

Text: Catalina Ioancea; Foto: Dreamstime.
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire