„Micii campioni” ai terapiei acvatice

O meserie complexa
Vezi tu', spune Georgeta intr-o pauza de cateva minute, numele profesiei asteia de animator acvatic nu spune mare lucru, ba chiar pare nitel ciudat, nu? Dar, crede-ma ca este ceva cu adevarat fascinant.

La inceput iti spui ca e o munca simpla: apa calda, limpede-cristal, o piscina eleganta, copilasi simpatici, jucausi, multa agitatie, harmalaie chiar, veselie, hohote de ras. Dupa aceea, pas cu pas, aceasta impresie dispare si isi face loc realitatea.

Dezvoltarea armonioasa a sugarilor si a copiilor de orice varsta, dar facuta intr-un alt mediu, strain, fara aer, cu alte cuvinte responsabilitatea care sta pe umerii unui animator acvatic nu este defel un lucru simplu. E de fapt o meserie extrem de complexa. E o stiinta.

Cu multe taine, cu destule subtilitati, o stiinta unde trebuie sa muncesti serios si sa pui si mult suflet. Daca nu pui si ceva din inima acolo, daca nu pui iubire, bunatate, copilul simte asta, se retrage in el si gata. Nu-ti mai e prieten, nu mai are incredere in tine oricat de bun, ai fi tu profesional'.

Inceputul – in cada de acasa
Nu-mi pot stapani o intrebare pe care am vrut sa o pun inca de la primul contact cu aceasta stiinta a sanatatii in apa'.

Cum a fost la inceput, Georgeta Sultana? De unde increderea asta in puterea miscarii facuta in apa, intr-un mediu de care multi adulti se tem, convingerea ca va avea rezultate intr-o specialitate suta la suta noua?'

Vrei sa stii cum a inceput? Incetisor, pas cu pas, intr-o cada veche de acasa, chiar cu propriii mei copii, cu intrebari, nedumeriri, apoi cu invatat cursuri peste cursuri si cu faptul ca la 40 de ani am devenit studenta in Franta…

Si uite si acum fac la fel, adica invat permanent, fiindca lucrul cu sugarii nu-i o gluma si daca te culci pe-o ureche crezand ca, gata, stii tot, esti pierdut. Poti sa scrii asa, fiindca nu e nici o exagerare: daca devii suficient in profesia asta, esti pierdut.

Stii ca mai am si acum fotografii de la primele scufundari in bazin, cu sugari de patru – cinci luni, lucru pe care nu-l mai facuse nimeni in Romania si le tin doar asa, ca sa-mi aduc aminte ca mi-a fost greu si sa nu uit de unde am plecat?'.

Cand a primit atestatul international de animator acvatic profesionist' si filmarile ei au fost aplaudate de un congres intreg in Franta si apoi cand a depus dosarul de brevet de inventie pe metoda ei proprie de terapie acvatica' pentru nou-nascuti, aproape ca nu-i venea sa creada.

Apoi, dupa ce a deschis clubul Micilor campioni', a inceput sa organizeze propriile cursuri, sa ii invete si pe altii si intr-un final, a construit in cativa ani si a inaugurat propriul ei bazin pentru bebelusi, si-a zis ca visul i s-a implinit. Iti dai tu seama ce era in sufletul meu.

Mergea! Demonstram ca se poate face terapie acvatica si in Romania, ca pot eu, o asistenta medicala din tara asta mare, una, Geta Sultana de la maternitatea de la Spitalul Universitar, cu mintea si cu mainile mele de romanca, sa fac bine, sa aduc sanatate unor copii.

Sanatate prin miscarea in apa. Ceva care nu se poate obtine cu medicamente, oricat ar fi ele de imbracate in ambalaje lucioase, colorate si scrise in englezeste'.

A fost nevoie de mult studiu
Greu? Da, i-a fost si greu. Dar atunci cand aproape nu mai credea in reusita, ceilalti de langa ea, sotul ei, copiii, ba chiar mamele Micilor campioni', care devenisera prietenele ei, au convins-o ca ideea ei insemna bucurie, vindecare, speranta.

Uite, sa-ti spun. E o metoda total noua, deosebita de ceea ce se face in lume. E o cale, sa-i zicem, de mijloc. Intre grija excesiva a francezilor, care incep cu inotul doar la copii mai mari de doi ani si terapiile dure ale rusilor, care fac scufundari cu sugari direct in Marea Neagra.

Dar sa nu crezi ca pana aici a fost o cale simpla. Cu toate ca asa pare. Ai un bazin cat de cat aratos, iei niste scutece dintr-acelea impermeabile si te pui pe inotat pe sub apa cu puii de om. Tac-pac, gata. Iei un bebelus-doi, le dai drumul nitel in apa, mai plang, mai rad ei acolo, te descurci tu, si te umpli de bani.

De fapt, sa stii ca e chinuitor de multa munca. Masaj, respiratie, serii studiate, succesiuni de inspiratii si expiratii, gimnastica acvatica, combinatii de exercitii, miscari ajutatoare pe sub apa, intinderi de crestere, elongatii, adica, timpii ganditi la secunda, grafice de miscare, zeci si zeci de fragmente de miscare care duc in final la rezultatul dorit.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate