„Micii campioni” ai terapiei acvatice

Cand auzeau de inot pe sub apa la copiii de cateva luni, sa stii ca multi au ras, iar altii mi-au prezis un faliment sigur'. Ea nu s-a clatinat, si-a urmat drumul si a reusit. Asta fiindca e o optimista, nu? Intreb asta si mami Geti', cum o stiu toate mamele bebelusilor ce vin la club, incepe sa rada: Poate sa fie asa, da.

De fapt, chiar cred ca e vorba de o stare speciala, un optimism nascut asa, chiar din lupta asta continua a mea. Cu mentalitatile, cu teama, cu vechile conceptii. M-am apucat de treaba asta ca de un razboi. Un razboi chiar si cu mine insami, pe care l-am si dus pana la capat. Am invatat totul despre reflexele primare ale sugarului, despre pastrarea lor, despre intoarcerea la mediul intrauterin.

Apoi despre conditiile speciale de care e nevoie la o piscina de bebelusi', caldura de peste 300C, continut de saruri din apa, puritatea ei, izolare, filtrare multipla controlata pe computer, ce faci, cum le pui la punct in asa fel incat nimic sa nu scape?

Am studiat din nou lucruri pe care le stiam deja, dupa o viata de munca in terapie intensiva, la maternitate, si n-am ezitat o secunda. Munca asta m-a calit, m-a obisnuit cu greul si am aflat ca poate fi un castig chiar pentru mine insami, pentru propriile mele criterii'.

Eforturi care merita totul
Mai tarziu, dupa-amiaza, dupa ce orele de scufundari cu bebelusii' s-au incheiat, asezata la o cafea aburinda si incarcata de multumirea unei zile implinite, Geta se simte alt om. Fruntea i se descreteste, rade si mai des decat printre copiii de la bazin si arata exact a ceea ce cred eu ca este: arata ca o optimista visatoare.

Greu, usor, cum este, cu tracasari, cu ezitari, cu dureri si nervi, caci au fost si din acestea, insa merita pana la ultima picatura de sudoare', spune Georgeta. Iar pentru mami Geti' castigul se masoara in fericire. Si in dragostea ei pentru copiii ei dragi' care au devenit deja Micii ei campioni'.

Programele de activitati acvatice se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 0 si 7 ani si sunt strict personalizate, in functie de scopul terapeutic propus si de evolutia ulterioara inceperii hidroterapiei. Se urmareste asigurarea celui mai bun mediu pentru dezvoltarea armonioasa psihomotrice si afectiva a bebelusilor.

Hidroterapia nou-nascutilor se adreseaza atat copiilor nascuti la termen, cat si celor nascuti prematur si poate recupera:

  • copiii cu risc neuromotor
  • pe cei cu deformatii pozitionale la nastere
  • deformari ale membrelor superioare si inferioare si ale cutiei craniene
  • hernii inghinale si ombilicale
  • torticolis
  • elongatii de plex brahial
  • displazii congenitale de sold
  • tetrapareze spastice.

Text: Adrian Ciltan, Foto: Marzanna Syncerz/Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate