Totul despre otita

Tratamentul otitei medii
1. Vindecare de la sine. In circa 30% din cazuri se apreciaza ca vindecarea otitei medii supurate se produce de la sine, fara tratament antibiotic, de multe ori prin perforarea spontana a timpanului. Totusi, aceasta alternativa nu este de ales, pentru ca riscul complicatiilor este mare.

2. Tratamentul cu antibiotice. Clasic, antibioticul de prima intentie este amoxicilina, dar, tinand cont de spectrul de microbi implicati in etiologie, se folosesc tot mai frecvent cefalosporine. Se mai pot utiliza macrolide (Eritromicina, Claritromicina) sau combinatia trimetroprim+sulfametoxazol (Biseptol).

Medicul specialist va stabili pentru fiecare copil, in functie de varsta si greutate, doza corecta. Durata tratamentului este de 10 -14 zile. Copilul va fi reevaluat la doua – trei zile de la inceperea tratamentului, mai ales daca simptomele persista.

Daca nu se constata ameliorarea asteptata dupa tratament, se poate efectua timpanocenteza si obtinerea de culturi din aspirat, cu modificarea tratamentului. 3Incizia timpanului cu drenarea secretiilor din urechea medie este o solutie mai buna decat timpanocenteza.

De retinut: Este putin probabil ca micutul tau sa aiba probleme cu auzul daca pana la opt saptamani de viata reactioneaza la zgomote puternice produse in vecinatate: tresare, clipeste, deschide ochii sau este trezit din somn de acestea.

Nu intra in panica! Perforarea timpanului nu este un motiv de bucurie, evident, dar nici unul de ingrijorare extrema nu ar trebui sa fie. Uneori chiar medicul provoaca sau intretine perforatia, prin inserarea unui tubusor special, tocmai pentru a detensiona timpanul. La copii, acesta se si perforeaza, dar se si se reface destul de repede.

Cum poti preveni Intr-un exces de zel, parintii curata cu inversunare urechile celor mici cu betisoare cu vata.

De fapt, ar trebui sa foloseasca un scutec de bumbac sau un fuior' de vata rasucita pentru a sterge delicat pavilionul extern. Urechile nu se vor spala intern cu apa si sapun, deoarece se stimuleaza secretia de ceara si se pot declansa eczeme si reactii alergice.

Nu in ultimul rand, poti preveni aparitia unei otite mentinand in permanenta nasul curat, lipsit de mucozitati.

Sa nu te induca in eroare… Otita nu trebuie confundata cu alte afectari ale urechii interne, situatii particulare cand un medicament, un virus sau o stare patologica duce la afectarea nervului auditiv.

De asemenea, parintii nu trebuie sa considere orice durere de ureche ca pe un simptom de otita. De multe ori, poate fi vorba despre o masea sau o nevralgie de plex cervical.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate