7 lucruri care îi sperie pe copii

Sunt cateva lucruri clare care îi sperie pe copii. Copiii mici au frici și griji mari, pentru că ei nu pot face, într-o primă fază, diferența între realitate și fantezie, sau, chiar dacă o fac, realizează că sunt neputincioși în fața unui pericol extern. Uite ce îi sperie pe copii la vârste mici, dar chiar și când au trecut de prima copilărie. Unele din fricile din copilărie ne urmăresc de altfel, toată viața dacă sunt netratate.

Întunericul îi sperie pe copii

Frica de întuneric este un subiect cotnroversat între psihologi și părinți. Unii susțin că ne este tuturor o frică ancestral de întuneric, alții spun că frica aceasta este indusă și apare pe fondul unor șocuri trăite în întuneric sau în urma unor povesti sau filme in care monștri fac tot felul de lucruri oribile.

Copiii sunt foarte impresionabili, gradinița dntre realitate și fantezie nu este foarte bine definită, iar eu au și o imaginatie bogată.

Apa îi sperie pe copii

Frica de apă apare la bebeluși în momentul în care dezvoltarea cognitivă le permită să intuiască un pericol atunci când se află la băiță (dacă alunec, dacă mă lovesc, dacă intru sub apă și nu mai pot să ies) sau, la copiii mai mari se dezvoltă în urma unei traume asociate cu apă – poate a mers la înot și profesorul la împins sau a văzut anumite filme cu rechini sau monțtri marini. 

Spațiile aglomerate sau închise

apare atunci cand copilul a trait un soc intr-un astfel de spatiu sau cand imita o persoana adulta care manifesta astfel de fobii. Glumele practice pe care și le fac copiii – când se închid în câte un dulap sau vreo ladă de prin podul bunicilor îi pot marca pentru o perioadă îndelungată, până când să detecteze originea fricii și să o demonteze, de obicei în ședințe de terapie.

Clovnii, Moș Crăciun și personajele mascate

îi sperie pe copii

Oamenii costumați, mascați total sau parțial – fie ca sunt personaje de circ, copii cu măști sau Moș Crăciun – pot deveni sursă de spaimă pentru un copil de doi-trei ani, dar chiar și pentru copiii mai mari.

La 2-3 ani, copilul ia de bun tot ce vede, deci cum sa nu fie infricosat?

Ce poți face – tratează serios fricile copilului, fără să râzi de el – nu-i spune să se comportă prostește, că nu ar trebui să plângă, că e mare deja, că alții râd de el.

Este de folos să personalizeze teama respectivă – dacă îi e frică de întuneric, poți să-i inventezi o poveste despre puiuții de întuneric cărora le este frică de el, un mare uriaș din cameră.

Moartea îi sperie pe copii

Frica de moarte apare după ce copilul intră la grădiniță, cel mai acut în jurul vârstei de 6 ani. Ea are o dublă componentă – pe de o parte, copilul începe să înțeleagă că moartea răpește persoanele care îi sunt dragi, pe de altă parte, cel mic se teme îngrozitor de ce se va întâmpla cu el dacă părinții lui mor și rămâne singur pe lume,

Cel mai bine este ca frica de moarte, care se manifestă brusc de obicei după moartea unui bunic sau în urma povestirilor de la grădi sau școală despre persoane care au murit să fie dezbătută și tratată cu ajutorul unui psiholog, pentru că, pe această temă, unele explicații pot face mai mult rău decât bine copilului.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau