Dintisori strambi? Sa-i indreptam!

Aparatele fixe pot fi mai putin vizibile, ofera un confort sporit pacientului si permit obtinerea unor rezultate de mai buna calitate decat aparatura mobila. Pretul unui tratament cu un aparat fix poate ajunge pana la cateva sute de euro (circa 1 800 lei pentru o arcada).

Copilul va trebui sa poarte aparatul ortodontic timp de 18 – 30 de luni. Totusi, este posibil sa nu fie nevoie de o perioada atat de lunga de timp: eficienta tratamentului variaza in functie de varsta, de starea de sanatate a dintilor si gingiilor si de severitatea problemei.

Oricum, insa, este imperios necesar sa ai grija ca micutul sa respecte indicatiile medicului ortodont privind igiena bucala si purtarea aparatului. Si, desigur, va trebui sa duci copilul periodic la control: medicul iti va spune la ce interval de timp este bine sa reveniti.

Nu uita!

Invata-l pe copil sa-si ingrijeasca si sa-si protejeze dintii. In primul rand, explica-i ca nu are voie sa sparga nimic intre dinti (alune, nuci, samburi tari) si nici sa bage in gura obiecte metalice, jucarii dure sau ascutite, bucati de sarma, cuie etc.

Explica-i ca trebuie sa mergeti periodic la medicul stomatolog, chiar daca nu il doare nici un dinte, caci numai asa poate avea dinti sanatosi si poate preveni problemele de mai tarziu. Obisnuieste-l sa se spele cel putin de doua ori pe zi pe dinti, dimineata si seara.

Dupa ce s-a spalat pe dinti, seara, nu trebuie sa mai manance nimic, altfel resturile alimentare ramase intre dinti vor conduce la aparitia cariilor. Invata-l sa nu bea lichide reci imediat dupa ce a mancat un aliment fierbinte.

Cresterea neregulata a dintilor:

Exista factori de risc care influenteaza cresterea dintilor: – copilul continua de cativa ani buni sa bea cu biberonul sau, mai rau, sa-si suga degetul, ceea ce poate impiedica cresterea normala a incisivilor; – guturaiul, amigdalitele repetate il forteaza pe copil sa respire pe gura (corect este sa respire pe nas) si in acelasi timp incetinesc cresterea maxilarelor si a arcadelor dentare; – o hrana prea moale are o influenta negativa asupra formarii dintilor.

Metode de prevenire a cariilor:

– Primii dintisori ai bebelusului apar de obicei la varsta de sase – opt luni, iar pana la doi – trei ani copilul va avea toti cei 20 de dinti de lapte;

– La varsta de sase ani, inainte sa cada vreunul dintre dintii de lapte, cresc primele masele definitive, numite „molarii de sase ani. Multi parinti au impresia gresita ca si acestea sunt masele de lapte, asa ca mare atentie la igiena acestora!
– Pana la varsta de 12 ani (la unii copii chiar mai tarziu), cad toti dintii de lapte.

– Sigilarea dintilor presupune aplicarea unei substante adezive, de culoare alba sau translucida, in santurile si fosetele dintilor. In acest fel, se elimina toate zonele care favorizeaza retinerea resturilor alimentare, impiedicandu-se aparitia cariilor. Prin sigilare, se protejeaza molarii de sase ani, incisivii superiori si molarii de 12 ani.

Sigilarea nu este dureroasa si nu afecteaza tesutul sau suprafata dentara, dintele ramanand intact. Dupa sigilare, copilul trebuie dus periodic la control – substanta utilizata la sigilare rezista aproximativ doi ani, dupa care sigilarea trebuie repetata pentru a se asigura in continuare protectia anticarie. Si dintii de lapte pot fi sigilati. Costul sigilarii variaza intre 30 – 50 lei/dinte, in functie de cabinet.

Foto: 123rf.com

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau