Nastere – Cand merg la spital?

„Cand merg la spital?” este una dintre cele mai frecvente intrebari la care viitoarea mamica si-ar dori sa stie raspunsul.

Nasterea este diferita pentru fiecare femeie, implicit experienta este unica – unii bebelusi se nasc mai devreme, altii se lasa asteptati.

Multe gravide doresc sa nasca natural, si daca nu exista alte contraindicatii, o pot face.

Cum recunosti travaliul?

Semne ca se apropie:

  • angajarea fatului – pe masura ce partea de jos a uterului de inmoaie si se dilata, capul fatului coboara in pelvis, fenomen cunoscut sub numele de angajare sau coborare a capului. Vei observa ca poti respira mai usor, senzatiile de arsura la stomac se diminueaza, si daca esti la prima sarcina, angajarea poate avea loc cu 2-4 saptamani inainte de declansarea travaliului propriu-zis.
  •  presiunea pelvina – din cauza presiunii exercitate de uter asupra vezicii urinare si intestinelor, e posibil sa simti nevoia sa mergi mai des la baie. Relaxarea incheieturilor si a ligamentelor ar putea sa-ti provoace dureri in zona osului pubian si dureri de spate. S-ar putea sa mai simti o durere ascutita atunci cand bebelusul impinge in planseul pelvin.
  • secretie vaginala – pe masura ce colul se subtiaza, multe femei au secretii vaginale mai abundente, de consistenta albusului de ou, dar de culoare roz. Insa o secretie galbena sau spumoasa poate fi semnul unei infectii.
  •  instinctul de cuib – este un impuls care-ti trezeste o dorinta materna de a pregati casa pentru sosirea unui nou membru al familei. Se resimte prin nevoia puternica de a goli sertarele, de a face curatenie peste tot. Nu exagera! Trebuie sa-ti conservi energia pentru nastere.
  • contractiile Braxton Hicks – nu sunt contractii propriu-zise, ci reprezinta modul in care uterul se pregateste pentru travaliu. Senzatia este una de incordare sau „intarire' a abdomenului.
  •  frisoanele sau tremuratul – in momentul instalarii simptomelor care indica apropierea travaliului sau in momentul declansarii acestuia, s-ar putea sa ai frisoane sau sa tremuri. Nu ai, in schimb, nicio senzatie de frig sau slabiciune, pot fi simptome provocate de hormonii de stres sau de o modificare a nivelui de progesteron.
  • diareea – in prima parte a travaliului, prostaglandinele, substante chimice eliberate de organism, pot determina o hiperactivitate a intestinului gros.
  • eliminarea dopului gelatinos – desi eliminarea dopului gelatinos (cel care a sigilat colul in perioada sarcinii) poate fi un semn ca travaliul este iminent, este posibil sa aiba loc si cu 6 saptamani inainte. Secretia, cu aspect de mucus vascos, de culoare rosie aprins sau maronie, poate fi ori abundenta, ori insesizabila. Daca o depistezi, anunta-ti medicul.
  • ruperea membranelor – la un moment dat in timpul travaliului, sacul amniotic care inconjoara fatul se rupe. E posibil sa se rupa inainte de inceperea contractiilor. Majoritatea femeilor intra in travaliu in 24 de ore de la „ruperea apelor'. Se poate intampla sa ai contractii si inainte de ruperea membranelor, fara sa iti dai seama. Lichidul amniotic are, de obicei, o consistenta clara, este inodor si continua sa se scurga pana la momentul efectiv al nasterii. Daca, dupa ruperea membranelor, simti ceva care pulseaza in vagin, trebuie sa suni medicul si sa mergi la spital.
  • contractiile regulate – semn principal al travaliului propriu-zis (alaturi de dilatarea progresiva a colului uterin), contractiile cu frecventa ritmica si durata mai lunga iau locul celor scurte neregulate.

Cand merg la spital?

  • cand contractiile sunt atat de puternice incat, in timpul lor, nu poti sa porti o conversatie
  • daca ai contractii regulate de peste o ora, la un interval de 5 minute, fiecare cu o durata de 45-60 secunde
  •  contractiile care se produc la interval de sub 3 minute sunt un semn ca nasterea se va produce foarte curand
  • daca nu esti sigura ca esti in travaliu, nu trebuie sa-ti fie jena sa mergi la spital pentru a fi examinata. Poti confunda foarte usor semnele travaliului, mai ales daca esti la prima nastere, asadar fii precauta.

Citeste Metode medicale de inducere a nasterii

Text: Andreea Girtonea
Foto:


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nastere