Nasterea subacvatica

Iti doresti, cu siguranta, sa ai parte (cand va veni momentul) de o nastere cat mai usoara. Cezariana si anesteziile iti pot fi de ajutor, insa au efecte secundare. Nasterea in apa nu are contraindicatii majore, fiind posibila acum si in Romania.

Nasterea in apa, sub denumirea pe care o cunoastem noi in prezent, dateaza din anii 60, cand „pionierul Igor Charkovsky (cercetator sovietic) a pus la punct metoda. Se pare ca acesta s-a inspirat din modalitati similare de a naste care se practicau in Antichitate in diverse parti ale lumii.

In 1977, un obstetrician francez, Michel Odent, le punea pe gravidele aflate in travaliu in bazine cu apa calduta, pentru a le ajuta sa scape de dureri. Unele femei s-au decis sa ramana in piscine pentru a naste, iar in anii urmatori sute de femei au apelat la acest ajutor pentru o nastere mai usoara.

Nasterea apartine naturii
Cei care sustin modalitatea de nastere subacvatica considera ca prin aceasta metoda mamele sunt ajutate sa nasca intr-un loc sigur din punct de vedere medical, unde poate fi creata o atmosfera intima si relaxanta pentru mama si copil. „De prea multe ori am vazut nasterile intamplandu-se intr-o atmosfera tensionata, unde instrumente care nu sunt necesare dominau intregul proces.

Toate astea duc uneori la complicatii fizice si psihice pentru mama si copil.

Circa 85% dintre nasteri se pot desfasura fara probleme si doar in 15% din cazuri natura are nevoie de un mic ajutor, sustine dr. Herman Ponette (obstetrician), unul dintre initiatorii unui centru unde femeile pot face cursuri de pregatire si pot naste in apa (New Aquatic Maternity, Spitalul Serruys din Ostend, Belgia).

Prin nasterea in apa „vrem sa combatem tendintele actuale in obstetrica: se recomanda multe anestezii epidurale si cezariene, totul se programeaza cu ajutorul medicamentelor, pentru confortul asistentelor, ginecologilor si pacientelor, fara a se tine cont de eventualele efecte secundare, sunt de parere adeptii acestei tehnici.

Avantaje pentru copil
Principalul avantaj al nasterii in apa este evitarea unui soc, pentru ca micutul vede lumina zilei intr-un mediu similar celui din uterul matern.

Teama mamicilor ca bebelusul s-ar putea ineca este contrazisa de medici, care spun ca el continua sa respire sub apa prin cordonul ombilical, pana cand vine in contact cu aerul. Unii specialistii spun chiar ca nu este cazul sa se abuzeze de „stimularea copilului; el incepe sa respire cand este asezat la pieptul mamei – si un sarut pe frunte il poate face sa respire in mod natural.

Mediul cu apa calda seamana cu cel in care copilul a stat in cele noua luni, asa ca tranzitia va fi usoara.

Sunt insa si cazuri in care nasterea sub apa este contraindicata: daca femeia naste prematur (inainte de saptamana a 37-a), daca are probleme cu dezvoltarea placentei, daca exista orice risc major de complicatii.

In plus, in cursul unei nasteri in apa, daca se constata ca ceva nu este in regula – ritmul batailor fetale este prea mic sau ca exista orice tip de anormalitate -, se trece la nastere normala.

In cazul in care femeia urmeaza sa nasca gemeni (sau daca a suferit o cezariana) si nu sunt complicatii, se poate apela fara probleme la nasterea in apa.

Nasterea si forta gravitationala
Intr-o nastere activa, unul dintre cele mai importante elemente de care este bine sa se tina cont, pentru a usura procesul, este forta gravitationala. Din acest motiv, adeptii nasterii active sustin importanta practicarii in travaliu (sau la nastere) a pozitiilor in care femeia sa fie in armonie cu forta gravitationala.

Ce se intampla cand o femeie naste in apa? Este redus efectul fortei gravitationala, astfel incat ea poate pluti, miscandu-se, schimbandu-si pozitia sau relaxandu-se extrem de usor.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nastere