Cum sa avem copii fericiti

De aceea, amintindu-ne ca vorbeam de daruri, cel mai important dar pe care il putem face copilului nostru este starea noastra de fericire. Caci atunci cand esti fericit, esti mai rabda tor, bun, iubitor, disponibil pentru copilul tau. Si toate vin natural, fara efort… Cum sa fi i fericit cu criza asta!?

Ei bine, breaking news, fericirea ta nu are legatura cu criza, are legatura cu starea ta interioara, pentru ca poti fi fericit si cu burta goala, si fara serviciu, si bolnav.

Sunt oameni care si-au dat seama de lucrul acesta, dar parca se simt vinovat i ca sunt fericiti. Poate din cauza educatiei primite (nu mai fi fericit degeaba!, ca mai ai inca multe de facut!).

Vinovati ar trebui sa ne simtim daca neglijam copiii in drumul disperat spre cautarea fericirii, caci facem o dubla eroare: neglijam copiii si nu vedem ca fericirea este numai in prezent, nu in fata, in viitor. „O sa fi u fericit cand o sa am/fac/termin… Facem pariu ca nu o sa fii? Pentru ca, in acest fel, mereu te setezi pentru nefericire.

Este usor sa faci un copil fericit. Timp de cateva secunde. Este putin mai greu sa cresti un
copil fericit pentru o viata.

Dar copilul tau are nevoie de dragostea, atentia si fericirea ta ca sa creas ca, la fel de mult cum are nevoie de aer, apa si mancare. Cum sa fi i fericit? Aceasta stare vine singura, nu trebuie sa o setezi dinainte, pentru ca ea exista deja, dar noi alegem mai mereu sa fi m furiosi, tristi, nemult umiti etc.

De parca ne-ar folosi la ceva. Ce este cel mai greu in a face rost de timp pentru copilul tau? Chef, dispozit ie, timpul insusi, felul in care obisnuiesti sa il pierzi la telefon, la televizor, pe drum, la cumparaturi, cu tigara in mana?

Incepe prin a reorganiza timpul. Pe lista prioritatilor, acolo, la obiective, pune ceva mai sus copilul, vei vedea ca viata ta se schimba. Pana la urma, mai mult timp petrecut impreuna cu copilul duce la o comunicare efi cien ta si, implicit, la o relatie mai buna.

Ai ocazia sa afl i mult mai multe lucruri despre copilul tau, poti sa-i modelezi comportamentul mai usor, fiind ca, desi jocurile si jucariile educative sunt utile, copilul invata mult mai multe lucruri daca se joaca impeuna cu un parinte decat daca se joaca singur.

  • Bebelusului ii place tot ceea ce tine de joaca cu mami si tati, mai ales daca ei au si jucarii care scot sunete, gadila si pot fi prinse cu usurinta in manute, pentru ca, in cateva luni, sa poata fi aruncate din pat pentru ca mami si tati sa le aduca inapoi, spre deliciul copilului.  
  • Tot pentru bebe sunt ideale seturile de cuburi de multe culori, lego-urile uriase, puzzle-urile din 4-6 piese, cele din lemn cu animale si masini, carticelele moi si chiar si cele cantatoare, mingiutele de burete si cele de plastic moale.  
  • De 1 Iunie, ce cadou poate fi mai frumos pentru vartejul cu doua picioare de 2-4 ani decat ceva colorat, miscator, care eventual face si zgomot?! De exemplu, orice jucarie care are roti, da din partile componente (aripi, cap, picioare) si mai si canta, macane sau zdrangane.
  • Baietii vor fi incantati de masinutele care pot face lucruri mari, cu care pot cara si nisipul, galetusa, dar si copilul, iar fetele – de papusile care stiu sa reactioneze (plang, rad, spun cuvinte), de carucioare si piesele de mobilier pentru casa papusii. Nu uitati de minge, trotineta si role.  
  • De la varsta de 4 ani, putem deja sa ne gandim la jocuri de inteligenta, jocuri de grup, jocuri de cunostinte generale, de constructie, de modelat, desenat, pictat, decorat, orice tine de sporturi (minge, rachete de bad mington, tenis de camp sau de masa etc.).  
  • De asemenea, este important sa ne facem timp pe care sa-l petrecem impreuna la padure, la munte in drumetii, la bazin – invatand sa inota m, cu globul pamantesc in fata – invatand sa citim harta si sa facem calatorii imaginare pe continentele lumii, incercand sa consolidam cu copilul ceea ce a invatat la gradinita despre animale, plante, natura, obiceiuri, mijloace de transport.Si poate nu uiti de o limba straina, care poate fi invatata si consolidata prin multimea de jocuri speciale pentru asa ceva.

Text: Cristiana Haica; Foto: HEPTA.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie