Durerile de spate ale micului scolar

Importanta scaunului
Cel mai bine ar fi ca scaunul sa aiba partea de sezut usor inclinata inspre inainte, caci in acest fel coloana vertebrala isi conserva forma de „S, iar greutatea va fi repartizata uniform pe toate vertebrele.

Se stie ca problemele ce apar la nivelul discurilor intervertebrale, de exemplu, sunt cauzate de repartitia inegala a greutatii asupra coloanei vertebrale.

Apoi, e bine sa tii seama de faptul ca postura fireasca a coloanei vertebrale, cea in forma de „S, nu poate fi mentinuta in scaun, decat daca ambele picioare ale celui mic se sprijina pe podea.

Inaltimea scaunului trebuie reglata astfel incat sa-i permita copilului sa atinga cu toata suprafata talpilor podeaua si nu doar cu varful piciorului.

Daca micutul atinge solul doar cu varfurile picioarelor, circulatia sanguina din membrele inferioare va fi impiedicata. Consecinta: plamanii si organele din cavitatea abdominala vor fi comprimate, iar respiratia si circulatia vor fi ingreunate.

Biroul copilului
Ideal ar fi ca suprafata de lucru a biroului (ca si reglajul scaunului de birou, de altfel) sa fie inclinata spre inainte. Explicatia acestei recomandari este simpla: daca suprafata biroului este dreapta, copilul va avea tendinta sa se aplece deasupra lui pentru a vedea mai bine si pentru a putea scrie si citi.

Drept urmare, spatele se va inclina prea tare la nivelul zonei lombare, astfel ca forma de „S a coloanei nu va fi pastrata. Un alt criteriu ce trebuie avut in vedere atunci cand alegi un birou pentru cel mic este materialul din care este realizat.

Ar fi bine sa cantaresti avantajele si dezavantajele inainte de a decide. Stii bine, copiii sunt neastamparati, neatenti cu obiectele din jur si mereu tentati sa incerce diverse experimente.

Picteaza direct pe suprafata biroului sau scriu cu carioca, „deseneaza cu compasul etc. Birourile cu suprafete lucioase prezinta avantajul ca pot fi usor curatate, dar se zgarie foarte usor.

In schimb, birourile cu suprafete mate sunt mai putin pretentioase, dar nu la fel de usor de curatat. Pana la urma, insa, alegerea unui birou este o chestiune de gust si de buget.

5 recomandari utile
Daca vrei sa tratezi din timp problemele de pozitie ale micutului, n-ar strica sa iei masuri pentru a-i induce obiceiuri bune.

1. Cand isi face temele, invata-l ca la fiecare jumatate de ora sa ia cate o pauza scurta, de 5 – 10 minute, pentru a se dezmorti. In acest timp poate face cateva miscari de gimnastica si de intindere.

2. Este primul lui an de scoala? Va trebuie sa il supraveghezi mai atent pentru o perioada in privinta „supraincarcarii ghiozdanului. Verifica zilnic daca sunt necesare pentru a doua zi toate obiectele puse de el in geanta de scoala.

3. In ghiozdan, cartile si culegerile cele mai grele vor fi asezate cat mai aproape de spate, de corp, catre centrul de greutate.

4. Daca este posibil, alege un scaun si un birou a caror inaltime sa poata fi ajustata, in timp, potrivit taliei copilului.

5. Activitatea fizica este benefica pentru spate, iar practicarea ei regulata este esentiala pentru o coloana vertebrala sanatoasa si o postura adecvata. Iesi cu copilul in parc sa faca miscare, sa se joace cu mingea, sa alerge, sa mearga pe bicicleta.

Foto: Srdjan Srdjanov/Dreamstime

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate