Mami, mami, am visat urat!

Ce cosmaruri au copiii?
Cele mai intalnite cosmaruri la copii sunt legate de monstri, pierderea echilibrului, caderea in gol, atacul unor insecte sau animale mici dezgustatoare sau moartea unuia dintre parinti sau bunici.

Monstrii din visele copiilor pot fi aparitii asemanatoare celor din desene, filme, carti sau din picturile bisericesti, mai ales daca le-au fost aratate imagini cu intentia de a-i infricosa.

Monstrii din vis pot fi dintre cei care isi fac salasul in casa copilului (el viseaza ca sunt in casa, sub pat, se ascund in locuri cunoscute) sau care il urmaresc, urla sau ameninta – de cele mai multe ori, in acest caz, este vorba despre o proiectie deformata a unui om din anturajul copilului pe care acesta il considera malefic sau in prezenta caruia se simte speriat.

Ori de cate ori parintii sau altii sunt violenti sau tipa la copil, se „nasc monstri. Daca visele urate cu aceasta tema se repeta, este bine ca parintii sa isi aminteasca si sa noteze cu cine a interactionat copilul in ziua respectiva. Atentie! Copilul poate sa nu povesteasca (de frica) ce i s-a intamplat sau poate ca a fost amenintat sa nu spuna. In cazul acestor cosmaruri, cea mai eficienta este tehnica desensibilizarii sau banalizarii personajului, izgonirea simbolica a acestuia din casa.

Oamenii de stiinta au studiat activitatea creierului si cea musculara din timpul somnului si au impartit timpul pe care il petrecem dormind in cinci stadii: cel initial dureaza intre unu si sapte minute. Atunci atipim si putem fi usor treziti. In stadiul doi petrecem 50% din timpul somnului.

Somnambulii dorm profund

Stadiile, fazele de somn profund sunt al treilea si al patrulea, in care s-a constatat in urma unor monitorizari ca ritmul inimii si al respiratiei, dar si temperatura corpului scad. Acestea sunt, spun specialistii, si stadiile in care somnambulii pleaca la plimbare. Ultimul dintre acestea este stadiul REM (Rapid Eye Movement) – miscari rapide ale globilor oculari, cand visam. In mod normal, avem trei-cinci perioade REM pe noapte, care apar cam la doua ore.

In acest stadiu, muschii principali ai corpului sunt „paralizati, se contracta doar muschii degetelor, ai fetei. Aceasta paralizie ne si ajuta sa nu facem in realitate ceea ce visam ca facem.

Ce NU ti-am spus!
1. Bebelusii viseaza chiar din prima zi de viata. Ei viseaza chiar mai mult decat adultii.
2. In primele doua saptamani de viata visam mai mult decat in orice alta perioada a vietii noastre.
3. La trei-cinci luni, visam mai mult decat la sase-12 luni. Iar la 18 luni – de doua ori mai mult decat la trei ani.
4. In jurul varstei de trei ani, visam aproape la fel de mult ca tinerii. Pe masura ce crestem, visam mai putin.
5. Se pare ca bebelusii viseaza si in burtica – undele REM au fost evidentiate de la 28 saptamani de gestatie.
6. 20-30% dintre copii sufera de probleme cu somnul: pavor nocturn, cosmaruri, insomnie, somnambulism.

Cosmarurile – ne fac si bine?

Cosmarurile sunt descarcari emotionale si, in egala masura, semnale de alarma – ele ne spun ca anumite comportamente sau fapte de viata trebuie ajustate. Uneori chiar ele reusesc sa declanseze anumite schimbari in viata noastra. Daca ignoram sistematic aceste semnale ale subconstientului, ele vor creste in intensitate si se vor regasi si in timp de veghe sub forma de boli, accidente, dificultati relationale sau fapte de viata neplacute, care ne vor forta sa facem fata problemei initiale.

Asa ca, suntem intr-adevar norocosi ca avem aceste cosmaruri care sa ne determine sa incepem a intelege ceea ce nu functioneaza bine in psihicul nostru…

Chiar visam cu ochii deschisi…

Visam ziua mai mult decat noaptea. Dar nu ne dam seama. Cand dormim, visam circa 20% din timp. Cercetarile arata ca experimentam vise si ziua, dar nu sunt remarcate de noi din pricina constientei (starii de veghe) si a afluxului de stimuli din exterior, care asalteaza toate simturile – asa cum lumina soarelui ne impiedica ziua sa vedem stelele de pe cer, care totusi sunt acolo. Noaptea, si stelele, si visele ies la iveala.

Pot fi evitate?

Daca o intrebi pe bunica, iti va spune ca, daca mananci branza seara, vei visa urat. Nu este chiar asa, insa un sambure de adevar exista: mesele abundente seara pot provoca vise urate, somn nelinistit.
La fel, o camera imbacsita, neaerista, un film cu monstri, cu lupte sau cu personaje care se „zbat sa rezolve situatii conflicutale si sunt in agitatie permanenta pot, de asemenea, favoriza aparitia problemelor de somn.

Mama mea spunea sa nu culci niciodata copilul suparat si nepupat. si avea dreptate… Logic, pentru ca tensiunile, grijile dinaintea somnului pot reactiva emotiile negative traite peste zi in vise.

Text: Cristiana Haica
Foto: dreamstime.com

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau