Mami, marti este criza?

Cum iesim din criza mai puternici
Unul dintre cele mai sensibile lucruri in acest context este cel legat de atitudinea parintilor, de starea lor emotionala, de climatul din familie.

Conflictele constante ale parintilor, iritabilitatea, ostilitatea, depresia se accentueaza atunci cand mijloacele financiare sunt in pericol si cresc probabilitatea aparitiei la copii a problemelor emotionale si de comportament. Unii vor spune – cum sa nu fii asa cand stii ca maine s-ar putea sa nu mai ai cu ce sa iei paine si copilul spune – imi e foame, mama.

Dar daca sunt nervos, agresiv, problemele mele financiare vor disparea? Sau creez si altele? Si de data asta unor fiinte dragi – copiilor, si nu doar probleme de moment, ci pe termen foarte lung, chiar pe viata. Poate ca nu mai am resurse sa imi salvez serviciul sau casa, dar am intotdeauna posibilitatea sa imi ajut familia sa treaca cel putin emotional peste aceste vremuri dificile.

Este foarte important sa ne pastram controlul, si calmul, si rutina (lucruri care reduc ingrijorarile si ne tin creierul limpede pentru decizii bune). Criza aceasta nu inseamna numai lipsa de bani, ci mai ales lipsa de norme, rasturnari de valori si reasezare.

Cateva sfaturi:

  • Partea buna este ca nu va dura o vesnicie. Prin definitie, ea este un moment acut, de maxima intensitate a unor fenomene de diferite naturi. Cu cat esti mai echilibrat, cu atat mai puternic iesi din ea.
     
  • Copiii au mereu „radarele” in functiune, asa ca nu va imaginati ca daca nu discutati cu ei despre criza, ei nu simt ca ceva nu e in regula, si de cele mai multe ori interpreteaza lucrurile ca fiind mai rele decat sunt.
     
  • Atentie la metaforele pe care le folositi atunci cand vorbiti de situatia financiara, deoarece copiii le iau literalmente – ei nu stiu ca „nu vom mai avea ce pune pe masa” nu inseamna ca vom muri intr-adevar de foame.
     
  • Controlati-va si incercati sa tineti lucrurile sub control, vorbiti copiilor despre planurile de rezerva in cazul in care va pierdeti serviciul, despre cum va veti cauta altul sau veti face tot ce depinde de voi pentru a salva situatia (si chiar faceti planuri reale), dar si despre beneficiile secundare ale unei pauze de odihna intre doua joburi.
     
  • Nu dati detalii despre situatia voastra financiara, ce va mai permiteti si ce nu, caci pe copil il intereseaza daca va mai avea mancare pe masa si un acoperis deasupra capului, nu detaliile.
     
  • Implicati si copiii in actiunea mai ampla de reducere a cheltuielilor – cereti sfatul lor si solutii de economisire; vor intelege astfel de ce lista de cadouri va fi considerabil scurtata si mofturile vor fi mult mai putine (e mult mai bine decat sa le aduceti la cunostinta ca pe o pedeapsa ca nu vor mai primi cadouri).
     
  • Incurajati copiii sa participe la planul de economisire fiind mai atenti la ce mananca, la ce se arunca (mancare, apa, hartie, creioane, jucarii), la uzura obiectelor pe care le folosesc si ei, la curatenie si ordine, la risipa.
     
  • Luati copiii la cumparaturi si stabiliti impreuna ce este absolut necesar si la ce puteti renunta.

 

Text: Cristiana Haica, Foto: Shutterstock

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie