Noul „orar” al familiei si ce greseli fac parintii

Drobul de sare

Unui copil i se pot intampla multe: de la alergii alimentare, rani si pana la boli ale copilariei. Daca te ingrijorezi tot timpul, nu inseamna ca va fi ferit. Societatea moderna vrea sa ne invete ca putem avea totul sub control.

Accepta realitatea – nu poti! – si relaxeaza-te: vei putea preveni mai usor neprevazutul, decat daca vesnic pandesti sa cada drobul de sare. Sigur, asta nu inseamna sa adopti o atitudine indiferenta, pe principiul ce-o fi, o fi sau sa-ti supui copilul unor riscuri inutile. Informeaza-ti copilul si invata-l sa aiba grija de el.

Repeti aceleasi greseli ca ale parintilor tai

A fi parinte nu este un lucru usor. Singurele modele de comportament in aceste roluri au fost parintii nostri, profesorii nostri, cu bune si cu rele. Este greu – atunci cand devenim si noi parinti – sa nu picam in aceleasi tipare de comportament ca ale lor.

De multe ori ne surprindem chiar gandind: ia uite, parca sunt mama! Tot secretul este sa evitam aceste tipare, mai ales cand ele nu ne-au fost pe plac. Reflecteaza cat mai mult asupra copilariei tale, in mod realist. Daca ai o relatie buna cu mama ta, du-te si intreab-o si pe ea cum priveste acum comportamentul ei de parinte, de la distanta varstei de acum. Intreab-o ce ar face la fel, ce ar schimba daca ar putea.

Dupa ce rememorezi copilaria ta (cum era la gradinita, la scoala, ce ai fi vrut sa fii intrebat, cum ai fi vrut sa fii ajutat, ce te-ar fi facut sa inveti mai bine, ce te-a determinat sa nu inveti…), identifica acele comportamente ale parintilor tai pe care ai vrea sa le continui si care sunt acelea pe care nu ai vrea sa le repeti.

Gandeste aceste comportamente ca pe niste mesaje, pe care ai vrea sa le dai copiilor tai sub forma de cuvinte, fapte, gesturi. Astfel, iti stabilesti niste obiective de atins in meseria de parinte. A educa un copil este o foarte mare responsabilitate. Daca nu ti-o poti asuma, cere ajutorul celor care stiu cum sa o faca. Pana la un moment dat, greselile pot fi indreptate. Dar, cel mai important – cand gresesti – recunoaste greseala si cere-i scuze copilului tau!

Suprasolicitarea

Este una dintre marile erori pe care le fac parintii de azi. Au impresia ca trebuie neaparat sa umple timpul copiilor cu tot felul de activitati, ca dintr-o disperare de a pompa in copil tot felul de abilitati, sa fie pregatit pentru viata, ignorand greata de a face pe care o aduce copilului acest ametitor carusel de activitati extrascolare.

Gresit! Copilul trebuie sa aiba si un timp in care sa se plictiseasca, pentru ca acela este timpul care ajuta la stimularea creativitatii copilului. Ei au nevoie si sa se joace relaxati, fara grija ca trebuie sa mearga la tenis, dans, inot, engleza, karate etc.

Sa nu impunem unui prescolar mare mai mult de doua activitati extrascolare simultan, el are nevoie de timp pentru el, timp pentru joaca, pentru activitati liber alese, dar – atentie! – care timp sa nu fie umplut de televizor sau jocuri la calculator!

Noul „orar” al familiei

Copilul nostrua inceput gradinita sau scoala luna aceasta. Oare trebuie sa ne pregatim si noi, ca parinti, in vreun fel pentru acest eveniment sau schimbarea aceasta a vietii lui il priveste doar pe el? Ei bine, ne priveste pe toti! Incepe o alta etapa de dezvoltare a copilului nostru, cu schimbari majore, chiar si numai prin faptul ca centrul de greutate al autoritatii se muta la o persoana pe care nu o cunoastem foarte bine: educatoarea sau invatatoarea.

Prima si una dintre cele mai mari greseli pe care le putem face este sa ne apuce zugravitul, renovarea sau mutarea cu locuinta exact in vara dinaintea marelui eveniment. Alta greseala este aceea de a vorbi de rau cadrul didactic in fata copilului, contestandu-i autoritatea sau competenta ori sa stresam cadrul didactic intrebandu-l zilnic ce a facut copilul sau, si mai rau, dandu-i sfaturi…

Ratii mai mici – retragerea

Cei mai multi parinti isi lasa mezinii in preajma micilor scolarei, sa isi faca de lucru in camera lor, pe cand acestia se straduiesc sa isi faca lectiile. Mai bine aruncati-le direct caietele la gunoi, ca sa nu se mai chinuie degeaba!

Scolarul nu se va putea concentra suficient, cel mic il va necaji continuu, il va impiedica sa isi formeze deprinderi eficiente de a invata, de a-si face indatoririle scolare. Asadar, mamici, tineti-va piticii langa voi in bucatarie, scolarul trebuie sa aiba camera lui si tot confortul pentru o maxima eficienta.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau