Noul „orar” al familiei si ce greseli fac parintii

Ce se va schimba?

Copilul care intra la gradinita sau la scoala are nevoie de o alta ordonare a programului zilnic, de perioade bine delimitate pentru lectii, odihna, masa, somn. Daca il lasam sa isi faca singur acel program, suntem parintii unui viitor candidat la esec scolar.

Copiii au nevoie de ordine, predictibilitate in viata lor, mai ales atunci cand li se intampla schimbari fundamentale ca inceputul gradinitei sau scolii. Ora de somn va fi stabilita astfel incat copilul sa se poata odihni cel putin noua ore pe noapte si intreaga familie trebuie sa respecte acest lucru, nu sa dea petreceri in timp ce micutul se chinuie sa adoarma la el in camera.

Supraprotectia

Sunt parinti care iau prea in tragic scoala sau prea usor. Altii privesc problema ca fiind neimportanta si nu se ocupa de copil sau critica profesorii si sistemul, mai rau decat analistii politici la tv.

Unii fac ei insisi lectiile copilului, altii stau in spatele lui pana in clasa a III-a , ca sa isi faca lectiile (daca nu au cultivat resposabilitatea copilului!). Altii streseaza copilul, comparandu-l cu colegii lui si raportandu-se la rezultatele acestora… Bravo! Tineti-o tot asa si veti reusi sa il pregatiti pentru esec scolar.

Vacantele – respectate

De la gradinita mai putea lipsi – desi pierdea activitatile, doamna ne privea piezis, ca abia se obisnuise piticul cu copiii si iar lipseste. Daca e scolar, nu mai evadati decat dupa ce a sunat clopotelul de vacanta. A-l sustrage de la ritmul stabilit al scolii sau gradinitei este echivalent cu a-l invata ca programul fix este o chestie optionala, ca doar ceilalti trebuie sa respecte regulile, ca e corect sa nu fii un adaptat la locul de munca.

Parintii ne povestesc…

Am neglijat relatia cu profesorii, am considerat ca, daca nu ma cheama la scoala, este bine. Acum nu stiu mai nimic despre activitatea de la scoala a copilului.
Adriana (baiat,7 ani)

Am vrut ca fetita mea sa invete foarte bine, asta insemna numai note foarte bune. Cand a luat prima data un 8 am gasit-o cu un flacon de somnifere.
Ioana (fetita, 8 ani)

Mi-am comparat copilul cu ceilalti din parc, cand era la gradinita, apoi la scoala. Am un copil care se simte in competitie cu ceilalti, nu este in stare sa se autoevalueze si nu are incredere in el.
Dana (baiat, 7 ani)

Regretul meu ca parinte este ca, avand posibilitatea, i-am cumparat fetitei mele tot ceea ce isi dorea – jucarii, jocuri, haine… Acum nu are valoarea banului (poate e prea mica, imi spun), nu apreciaza munca, are impresia ca i se cuvine totul.
Paul (fetita, 6 ani)

Text: Cristiana Haica;
Foto: Shutterstock.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau