Micul incapatanat

 

Ai constatat ca, in ultima vreme, micutul a devenit un incapatanat fara pereche care nu face decat ce vrea? Auzi din gura lui numai „Nu si „Nu vreau?

Nu te supara prea tare. Asa isi manifesta el personalitatea. Sunteti niste parinti ocupati, stresati si obositi. Nu prea aveti timp de copil, iar la capitolul rabdare stati si mai prost.

Nu e de mirare ca atitudinea lui, care aduce a obraznicie si rasfat, te face sa-ti iesi din fire, sa tipi sau chiar sa-i „croiesti o palma. Calm si rabdare!

La un moment dat, mai toti copiii traverseaza aceasta faza de opozitie, care nu e decat dovada ca incep sa-si manifeste personalitatea. Evident, ii vei arata intelegere, dar nu poti tolera chiar totul. Trebuie sa incerci sa-i corectezi atitudinea, pe ici, pe colo.

A cui este vina?
In dezvoltarea unui copil exista si perioade mai putin „linistite, iar faza de incapatanare e una dintre acestea. Incapatanarea este o reactie de refuz care apare in special intre 3 si 5 ani. E momentul in care cel mic simte nevoia de independenta, vrea sa actioneze singur.

Iti refuza ajutorul si vrea sa manance sau sa se imbrace singur? Nu te nelinisti – incapatanarea lui e una constructiva: vrea sa-ti demonstreze cat de multe poate face de unul singur. Exista, insa, si copii a caror incapatanare nu se manifesta pozitiv.

Raspund la orice intrebare sau cerinta cu un „Nu indarjit. Daca sunt intrebati de ce o fac, cel mai adesea ei nu vor oferi nici un motiv sau vor raspunde scurt: „Asa vreau eu sau „D-aia. Uneori, refuzul poate capata forma unei explozii de furie: loveste, tipa, vorbeste urat.

E vorba despre acei copii care simt nevoia de putere, de a controla o situatie, de a-i „dirija pe cei din jur. De fapt, micii incapatanati au nevoie de clarificari. Nu au initiativa, depind de alte persoane, ii critica pe cei din jur, isi manifesta direct nemultumirea si resentimentele.

Tu esti cea care trebuie sa-i ajuti. Uneori, insa, incapatanarea e cauzata de greselile pe care le fac parintii. Poate esti prea insistenta, poate solicitarile tale au fost exagerate sau poate ai insistat prea mult.

Copilul are, si el, niste limite. Tine seama de varsta lui, de cunostintele si de rezistenta fizica cand ii ceri ceva. Daca nu va putea face fata si va gresi de multe ori, va deveni reticent si va refuza sarcinile, de teama esecului si a umilintei. Invata sa-i cunosti limitele. Abia apoi hotaraste daca este cazul sa fii mai incapatanata decat el.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie