Sinuzita: un risc major, in special in anotimpul rece

Sinuzita sfenoidala – In sinuzita sfenoidala, durerile de cap sunt puternice, profunde si rebele. Afectiunea poate fi depistata cu ajutorul radiografiei. Prezenta febrei si a frisoanelor dovedeste ca infectia s-a extins dincolo de sinusuri.

Sinuzita maxilara – In sinuzita maxilara, durerea este localizata pe obraz, sub ochi. Daca este unilaterala si se constata prezenta unui miros urat, cauza este probabil o carie dentara. Partea de jos a sinusurilor maxilare se afla in stransa legatura cu radacina premolarilor si a molarilor. Este o forma de sinuzita frecvent intalnita.

Tratamentul, in doua directii
Din cauza ca afectiunea poate fi adeseori confundata cu o infectie a cailor respiratorii superioare, diagnosticul nu este intotdeauna usor de dat.

Totusi, daca semnele congestiei si rinoreea (secretiile nazale) se prelungesc pana la 10 – 14 zile, poate fi banuita existenta unei sinuzite bacteriene.

Medicul va pune diagnosticul bazandu-se pe semnele clinice, iar daca este necesar va cere efectuarea unei radiografii. Tratamentul vizeaza atat ameliorarea simptomelor, cat si combaterea infectiei.

Pentru desfundarea nasului si reducerea inflamatiei locale specialistul poate recomanda picaturi de nas, instilatii nazale cu solutii dezinfectante, inhalatii cu aburi.

Tratamentul cu antibiotice este indispensabil in majoritatea cazurilor si se poate prelungi pana la 10 – 20 zile. In cazul in care originea bolii este o infectie dentara, se impune tratarea acesteia.

Nu uita! Nu administra copilului tau medicamente, mai ales in aceste situatii, fara sa ceri sfatul medicului in prealabil.

Fii atenta la semnele bolii!
Dupa cateva zile de la debutul guturaiului sau gripei, copilul poate incepe sa acuze dureri mai mult sau mai putin intense in zona de deasupra sau de dedesubtul ochilor.

Durerile pot aparea si la palpare, in jurul ochilor sau in alte regiuni ale fetei. De asemenea, copilul se poate plange de dureri in obraz cand isi misca capul.

De obicei, febra este usoara si creste pana in jurul valorii de 38,5ºC. Nasul este infundat, iar secretiile nazale se ingroasa si devin purulente (de culoare galbuie sau verzuie).

Alte semne care pot trezi banuiala unei sinuzite sunt: voce nazala (parca ar vorbi pe nas), senzatie de presiune in globii oculari, scadere usoara a auzului, oboseala, dureri de cap.

De asemenea, este posibil ca, pe partea sinusului bolnav, obrazul si pleoapa sa se umfle si sa se inroseasca. Sinuzita acuta dureaza, in general, circa patru saptamani. Durerea este continua sau pulsatila, in functie de sinusurile afectate.

In sinuzita cronica, manifestarile sunt cam aceleasi, insa durerile sunt mai putin intense si nu apare febra. Cauzele sinuzitelor cronice sunt, in cele mai multe cazuri, alergiile (la polen, praf, par de animale etc.)

Nu uita! Daca micutul prezinta unele dintre semnele de mai sus, du-l neintarziat la medic. Unele forme de sinuzita pot da complicatii grave: meningita, abces cerebral, abces subdural.

Sfatul pediatrului
1. Asigura-te ca in nasul copilului nu exista vreun corp strain – in acest caz, secretiile nazale sunt urat mirositoare si contin sange.
2. Nu neglija o raceala care persista mai mult de zece zile.
3. Poti suspecta ca micutul a facut sinuzita daca este racit, tuseste, il doare gatul si secretiile nazale se ingroasa si devin de culoare galbuie sau verzuie. Consulta neaparat medicul de familie.

4. Da-i copilului tau sa bea multe lichide (ceaiuri, sucuri de fructe, apa).
5. Pentru calmarea durerii, ii poti administra copilului paracetamol (respecta indicatiile de pe prospect privind doza).
6. Daca micutul tau face frecvent sinuzita, este posibil ca el sa fie alergic la polen, acarieni, par de animale, praf… Ar fi util sa il duci la consult la un alergolog.

Foto: Andrada Igna.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate