Copiii viitorului: baiat, fata, ce vrei tu!

„Daca ar exista un test care sa garanteze orientarea sexuala a viitorului copil, parintilor ar trebui sa li se permita sa aleaga, de vreme ce atunci cand infiaza un copil au de ales intre copii hetero sau homosexuali, sustine bioeticianul Edgar Dahl, intr-un studiu care a facut valuri in Statele Unite.

Daca sa alegi sexul viitorului copil nu e interzis, atunci nu va exista nici o opreliste in a programa genetic viitorii copii in functie de orice alte criterii. O lume in care oamenii (cei bogati, oricum) vor putea crea, la cerere, orice fel de copii, poate parea un scenariu de science-fiction, dar, in curand acesta va deveni realitate.

Semnale de alarma
In Asia, organizatiile feministe, in principal, au atras atentia asupra pericolului pe care il presupune selectia genetica: exacerbarea misoginismului intr-o cultura care pune in prim-plan barbatii, inclusiv a actelor de violenta impotriva femeilor care nu „reusesc sa nasca un baiat – in multe regiuni din Asia, nasterea unei fete e privita ca o rusine, iar mama este pedepsita aspru.

In America de Nord si in Europa, fetele par sa fie preferate. Un studiu realizat pe baza mesajelor postate pe un site care incuraja selectia genetica releva ca multe dintre viitoarele mame americane si-ar dori o fata.

In acelasi timp insa, alte studii arata ca 81% dintre femeile americane si 94% dintre barbati vor ca primul lor nascut sa fie un baiat.

Per ansamblu, daca ar avea de ales, parintii din intreaga lume si-ar dori ca primul nascut sa fie baiat, ceea ce ar afecta serios echilibrul demografic in lume. Un studiu estimeaza ca la nivel mondial, „lipsesc oricum 100 de milioane de femei – din cauza avorturilor selective si a pruncuciderilor.

In China, de exemplu, 120 baieti se nasc pentru fiecare 100 de fete, iar pe segmentul de varsta 0-15 ani sunt cu cel putin 19 milioane mai multi baieti decat fete. Specialistii cred ca acest dezechilibru este cauzat tocmai de tehnicile de selectie genetica.

In anul 2002, un sondaj realizat in satele din centrul Chinei releva ca, din 820 de femei care facusera un avort, aproape jumatate intrerupsesera sarcina pentru ca nu le „convenea sexul bebelusului.

Disproportia uriasa cauzeaza deja mari probleme sociale, iar cazurile de trafic uman se inmultesc.
In incercarea de a-si gasi pereche, din ce in ce mai multi barbati apeleaza la solutii extreme: rapirea viitoarei mirese. Politia chineza a confirmat ca intre 2001 si 2003 mai mult de 42.000 de tinere femei au fost rapite in acest scop.

Si in Romania, in fiecare an, se nasc mai multi baieti. „Seriile de date statistice disponibile (1955-2005) ne arata ca in fiecare an s-au nascut mai multi baieti decat fete.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5 6 7


Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Sfatul Medicului
Trending news
Mai multe din Fertilitate