TEST: Ce știi despre cezariană?

1. FALS
În anumite condiții, și cu acordul medicului, este posibil să ai o naștere vaginală chiar dacă prima a fost prin cezariană.

2. FALS
În timp ce unele maternități sunt încă reticente în ceea ce privește participarea taților la naștere, altele permit accesul acestora, chiar sunt lăsați să taie cordonul ombilical, mai ales că cezariana sub anestezie totală nu prea mai este practicată.

3. FALS
Greșit, dar… depinde dacă intervenția a fost planificată, dacă a decurs cu bine sau nu. În cazul în care întâmpini dificultăți în a-ți asuma o astfel de operație, apelul la un ajutor de specialitate îți poate fi de mare ajutor.

4. ADEVĂRAT
Refacerea cicatricii după operație durează mai multe zile. De aceea, contracțiile uterine post-partum se resimt mult mai dureroase. Cu toate acestea, administrarea de analgezice poate face minuni.

5. ADEVĂRAT
Adevarat… şi fals! Dacă totul merge bine și nu există complicații, unele maternități oferă posibilitatea de a ieși chir și după 3-4 zile.

6. FALS
Bineînțeles, la început e puțin mai greu: din cauza separării mamă-copil în primele ore după naștere, din cauza durerilor operației, din cauza negăsirii unei poziții corespunzătoare… dar, cu puțină voință și uneori o bună susținere, este uneori destul de posibil.

7. ADEVĂRAT
Adevărat (cele două oră corespund timpului petrecut în sala de recuperare), dar această regulă poate avea și excepții, dacă echipa medicală nu se opune. Nu ezita să întrebi echipa.

8.FALS
Deși puține, unele maternități oferă posibilitatea punerii la sân a bebelușului chiar din sala de naștere.

9. FALS
Majoritatea medicilor recomandă cezariana în caz de prezentație pelvină. Însă, dacă este diagnosticată din timp, un obstretician specializat poate apela la anumite manevre, sub control ecografic, care pot relaxa musculatura și permite copilului să se rotească.

10. ADEVĂRAT
Procentul crescut este explicat de către medici prin teama mămicilor față de malpraxis și frica de durere. Unele studii au constatat că mass-media are o influență negativă asupra modalității de naște, deoarece fie promovează prea mult cezariana, fie discută prea mult despre riscurile pe care le are o naștere pe cale naturală.

11. ADEVĂRAT
De cele mai multe ori procedura este efectuată sub anestezie epidurală sau spinală (procedură similară epiduralei, cu excepția faptului că injectarea anestezicului se face în coloană, având un efect mai rapid și mai intens).

12. ADEVĂRAT
Riscurile de disconfort sunt semnificative. Este recomandat, a doua zi să faci câțiva pași pentru a evita orice risc de flebită.

13. ADEVĂRAT
Este adevărat că cicatricea va persista, însă va fi foarte discretă. În cele mai multe cazuri, se face o incizie orizontală de câțiva centimetri în partea inferioară a abdomenului, ușor de ascuns sub un costum de baie. De evitat expunerea la soare în primul an după intervenția chirurgicală.

14. ADEVĂRAT
Pentru a evita riscul unei rupturi uterine, este, în general, recomandat să aștepți cel puțin 1 an înainte de a experimenta o altă naștere (cezariană sau vaginală). Cu toate acestea, totul depinde de starea ta de vindecare și forma în care te afli. Poți discuta cu medicul tău.

15. FALS
Acest lucru se va întâmpla numai în cazul în care capul copilului este prea mare în raport cu diametrul pelvisului mamei. Când există îndoieli în ceea ce privește dimensiunile pelvisului se poate apela la radiopelvimetrie, prin care se va stabili dacă nașterea se poate face fără risucri pe cale naturală sau dacă trebuie apelat la cezariană.

 

foto: Shutterstock

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nastere