Recuperarea după naștere: la ce să te aștepți

La doar câteva ore după naștere, corpul tau începe să se schimbe. Transformările sunt mai bruște decât cele pe care le-ai experimentat de-a lungul celor 9 luni. Iată la ce te poți aștepta după naștere:
Pierderea in greutate este mare, dar socul pe care il poti avea este ca pielea arata asemea unui balon dezumflat, mai ales daca ai luat multe kilograme in sarcina. Imediat dupa nastere, pierzi cam 6-7 kilograme. Restul de kilograme se topesc in primele luni, daca alaptezi, si cam 3-5 kilograme vor fi de dat jos in urmatoarele 8-9 luni dupa sarcina. Uite aici niste exercitii pe care le poti face cu bebelusul (dupa ce el isi tine bine capul) si cate te pot scapa de kilogramele in plus.

Tot surplusul de lichid va fi eliminat, prin urina sau transpiratie.
Corpul proaspetelor mamici produce de doua ori mai multa urina decat in mod normal.Vei observa ca transpiratia ta miroase mai puternic. Acest lucru se intampla din cauza puternicelor shimbari hormonale prin care corpul trece dupa nastere, dar  lucrurile se vor regla destul de repede si mirosul caracteristic corpului tau va reveni la normal.

Uterul incepe sa se micsoreze, iar contractiile nu se vor opri odata cu terminarea nasterii.
In timpul sarcinii, uterul isi mareste dimensiunea de 25 de ori fata de cea normala. La cateva ore dupa nastere, acesta incepe deja sa se micsoreze, ceea ce cauzeaza alte contractii si dureri, dar de intensitate mai mica decat cele de la nastere.

Aceste dureri de dupa nastere de obicei cresc in intensitate odata cu numarul nasterilor si uneori ai nevoie de calmante. Contractiile de dupa naştere vor face sa iti simţi uterul ca o minge tare în abdomen. In fiecare zi, el va deveni din ce in ce mai mic, retragerea fiind favorizată foarte mult de procesul de alaptare.  Intr-o luna, revine la dimensiunea normala.

Este nevoie de aproape 10 zile pentru ca locul unde a fost placenta să fie complet recuperarea dupa nastere 2vindecat, iar în această perioadă vei observa nişte secreţii sângeroase la nivelul vaginului, numite lohii. Lohiile sunt de o culoare roşu deschis în primele 2 zile după naştere, asemenea menstruaţiei. După 2 zile, scad în cantitate şi devin de culoare maroniu închis, apoi de culoare rozalie, pentru ca până în a 10-a zi, să devină albe.

In timpul sarcinii, uterul se extinde pentru a face fata cerintelor bebelusului in continua crestere si astfel, impinge multe organe din calea sa – stomacul, intestinal subtire si cel gros, vezica urinara, inima. Dupa ce nasti, acestea revin la locatia de dinainte. Aceasta repozitionare poate fi cauza incontinentei urinare. De obicei, incontinenta urinara apoate fi tratata cu ajutorul exercitiilor perineale. Dacă acestea se dovedesc insuficiente, se poate recurge la tratament chirurgical.

Prin ce schimbări mai treci

In timpul sarcinii, estrogenul permite celulelor sa se extinda si sa retina apa, iar declinul brusc de estrogen dupa nastere (nivelul acestuia scade in proportie de 90% in primele trei ore), lasa tesuturile moi.

Progesteronul este cel care tine muschii uterini rigizi pana la momentul nasterii. Cand nivelul acestuia scade rapid, anumite procese care au fost stopate sau incetinite in timpul sarcinii, incep sa functioneze din nou.

Caderea parului, de exemplu, este cauzata de acest lucru; multe femei pierd cantitati mari de par in primele trei luni de la nastere. Hormonii actioneaza si asupra sanilor. Dupa ce nivelul de estrogen si progesteron scade, hormonii numiti prolactina si oxitocina, in combinatie cu bebelusul care suge, stimuleaza productia de lapte.

Aceste modificari hormonale afecteaza si sistemul nervos central, provocand depresia postnatala. Vezi aici dacă suferi de depresie postnatală. Cere ajutorul familiei si nu te feri sa apelezi si la ajutor specializat, daca gandurile negre nu-ti trec in 2-3 saptamani.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nastere